У Жаркову лекарску помоћ затражило 150 малишана

Више од осамдесеторо деце предшколског и школског узраста, углавном из Жаркова, од јуче је затражило лекарску помоћ у чукаричком дому здравља због повраћања. Градски завод за јавно здравље послао је екипе на терен, чекају се резултати који ће показати шта је узрок тровања.

Према речима лекара у амбуланти "Жарково" јуче и данас су прегледали 156 малишана са истим симптомима - стомачне тегобе и повраћање. Од тог броја седамдесет двоје су били предшколци.

Вртић "Плава птица" скоро је празан. Уместо 195 малишана, родитељи су данас довели само њих седамдесеторо. Болесно је 40, а остали су превентивно остали код куће.

Олгица Субашић, главна сестра, објашњава да је послата епидемиолошка екипа и да је предложено да се контактирају сва деца која имају промене, како би донели узорке столице сутра и у понедељак до 9.00 часова.

Чекаоница педијатријског одељења Дома здравља у Жаркову је празна. Јуче слика сасвим другачија.

"Са симптомима повраћања, пролива и других дигестивних сметњи дошло је око 70 деце, један број из 'Плаве птице', али и из других вртића и школска деца. Клинички налази и лабораторијске анализе су показале да је могуће да је у питању вирусна инфекција. Данас су у фокусу и други могући разлози већег броја оболеле деце", рекла је Вера Вујовић, начелница одељења педијатрије ДЗ "Сима Милошевић".

Др Биљана Беговић Вуксановић, епидемиолог, објашњава да бактеријско и вирусно тровање храном може дати сличну клиничку слику.

"Изашли смо на терен, узорковали материјал у виду узорака хране, брисева радних површина", рекла је Беговић Вуксановићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи