Вулин: Добро да је Виолета враћена на посао, без политизовања

Радница Виолета Петровић, чија је судбина узнемирила грађане претходних дана, враћена је на посао, а министар Александар Вулин каже да му је због тога драго и нада се да се тај случај неће политизовати. Буџет Министарства рада за 2017. износиће 136,3 милијарде динара.

Из Савеза самосталних синдиката Србије најављују да ће од понедељака покренути иницијативу за промену Закона о раду због случаја Виолете Петровић.

"Ово нема никакве везе са политиком, послодавац је поступио у складу са законом, али смо, као и стотине пута до сада, молили да се учини нешто да би се помогло раднику који је тешко болестан. Овај пут смо наишли на разумевање”, рекао је министар за рад, запошљавање и социјална питања Александар Вулин на конференцији за новинаре и додао да се осећа "помало постиђеним" што се уопште овако јавно расправља о томе.

"Стварно се надам да политичке партије, а на првом месту мислим на ДС и тог неког Кенета (Радослав Милојичић), како се већ зове господин, да би било лепо да се уздрже од покушаја да ово политизују и да праве политику. Ово нема никакве везе са политиком", истакао је министар.

Како је приметио, Инспекција рада готово сваког дана врати некога на посао својим решењем, а некад тако што се разговара са послодавцем, па се бар у оваквим случајевима учини све што је могуће да се изађе у сусрет раднику, да се разуме колико је тешко и да се тамо где може помогне.

"Ми то радимо сваки дан, некада успемо, некада не, али увек покушамо. И никада, баш никада, од тога не правимо политику, не излазимо у медије, ни када успемо, ни када не успемо и не покушавамо на томе да добијемо политичке поене и не покушавамо некога да блатимо и нападнемо због тога. Никада. Волео бих да сви разумемо колико је људска судбина осетљива, колико то не треба радити. Ово једноставно не треба радити", поручио је министар.

Захвалио је компанији "Јура", граду Нишу, свима који су помогли и свима онима који помажу да се такви проблеми решавају сваког дана.

"Ми их решавамо сваког дана, извините, без присуства медија. Не зовемо вас на то, волео бих када би то сви разумели и када од оваквих случајева не бисмо правили политику", рекао је министар и додао се "Јура" понашала у складу сам законом и да ту не може нико ништа да јој приговори, али и да је враћањем на посао Виолете Петровић показала да уме да води рачуна и о људскости и о хуманости.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић је рекао поводом тог случаја да је прошло време самоуправљања и да су сада други односи између запослених и послодаваца, али да свакако треба бити хуман.

"У овом случају и када се закон промени, не треба такву ствар која се деси натоварити послодавцу већ је вероватно држава у могућности да кроз своје фондове такве случајеве помогне", навео је Атанацковић.

Рекао је да се добро зна на који начин се све добијају боловања и да је сасвим реално да када је неко на одређено време запослен и то му истиче да добије право на боловање.

"Прихватам да не треба због једне злоупотребе све друге елиминисати, али сваки пут треба размислити да држава кроз своје социјалне фондове треба ту да се нађе", навео је Атанацковић.

СССС ће тражити промену Закона о раду

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је најавио да ће организација коју води од понедељака покренути иницијативу за промену Закон о раду у делу који се односи на боловања радника.

"Када је радник на боловању, а ради на одређено време, а поготово када су у питању овако тешке болести – не може добити отказ", исричити је Орбовић.

Каже и да ће понудити и колегама из "Независности" да подрже ту иницијативу и подсећа да су законом и сада заштићене труднице и породиље, али да је потребно ићи даље у решавању тог питања.

"То не сме бити питање молбе", упозорио је Орбовић.

Коментаришући најаву СССС-а да ће предложити измену Закона о раду поводом случаја Виолете Петровић, Вулин је рекао да прво треба да се чује шта синдикати предлажу, те да не очекује сада промену закона.

"Ми имамо обавезу да Закон о раду променимо до 2018. године, да бисмо га ускладили са европским законодавством и то је рок у коме ћемо се свакако кретати, а да ли ће се нешто мењати пре тога, рано је да се изјашњавамо", рекао је министар.

Буџет Министарства рада за 2017. – 136,3 милијарде динара

Буџет Министарства рада у 2017. године биће 136,3 милијарде динара и у складу је са потребама, рекао је Вулин.

Министар рада је истакао да упркос смањењу од 3,7 милијарди у односу на ову годину, ниједно социјално давање неће бити умањено ни за један динар, као и да је могуће остварити проширење социјално-економских права, односно већег броја корисника одређених социјалних давања.

Такође, послодавци и синдикати, након седнице Социјално-економског савета, оценили су да је буџет веома добар и да представља квалитативан помак.

"Буџет је 2016. био 140 милијарди динара, а захваљујући већем броју запослених, НСЗ ће сада имати далеко мање дотација из буџета за активне мере запошљавања, већ је зарадила сама. Исто важи и за ПИО фонд, који је такође значајно више кроз доприносе обезбедио новца, па из државног буџета више не иду трансфери преко нас, већ се директно зарађује", рекао је Вулин на конференцији за новинаре.

Остатак новца, каже министар, представљају уштеде које је само Министарство постигло.

"Буџет је у складу са нашим потребама, нисмо ни на који начин пробили лимит, уштедели смо много, мислим да смо једно од министарстава које је имало највећу штедњу у домену својих трошкова. У потпуности смо испоштовали препоруке председника владе, у потпуности били у складу са политиком финансијске консолидације и штедње, а социјалне категорије ниједним јединим динаром нису оштећене, нити је иједно давање умањено, нити ће бити, тако да са те стране заиста могу да кажем да сам задовољан", рекао је министар, који је и председник Социјално-економског савета.

Министарство рада, објашњава министар, између 96-97 одсто, зависи од године до године, свој буџет планира кроз права – од новчане социјалне помоћи, породиљских накнада, родитељског додатка, оних шест права из области социјалне политике и још два из области популационе политике, а ту су, наравно и инвалиднине и бројна друга права, тако да, на ту количину новца не може да утиче, а где може да се утиче, "штедело се у апсолутно свим сегментима".

Атанацковић: Ограничити парафискалне намете

Небојша Атанцковић је рекао да послодавци поздрављају "овакво поимање буџета".

"Иде се ка томе да направимо равнотежу онога што се производи и троши. Ово је, такође, најуједначенији буџет када је реч о давањима за пројекте пошто је предвиђен дефицит од 0,6 одсто (без пројектних зајмова)", навео је Атанацковић.

Он је изразио очекивање да ће буџет како је предвиђен бити и остварен.

УПС је, како каже, исказао бојазан пошто буџет није обухватио локалне самоуправе и фондове да би општине и градови могли да измисле одређене парафисклане намете и свале терет на реалну привреду, иако буџет не предвиђа повећавање пореза.

"Ако локалне самоуправе почну да повећавају то би био велики проблем за функционисање привреде. Добили смо обећање да ће још кроз три закона да се ограниче парафискални намети", рекао је Атанацковић.

Љубисав Орбовић је, такође, похвалио предлог буџета истичући да представља врло квалитетан помак.

"Дефицит је свега 0,6 одсто и верујемо да ће остати на тој висини. То говори о изузетно позитивним помацима који су предвиђени овим буџетом", навео је Орбовић.

Рекао је да је буџетом обухваћено предвиђено повећавање плата, тако да ту више нема никакве дилеме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво