Обележен Дан државности УАЕ у Београду

Парадама и свечаностима, Дан државности Уједињених Арапских Емирата обележава се у свих седам емирата, уједињених 1971. године. У амбасади УАЕ у Београду тим поводом је приређена пригодна свечаност.

Србија ни са једном земљом до сада није имала тако нагло оживљавање привредне сарадње као са Емиратима у последњих неколико година, рекли су привредници на прослави 45. рођендана уједињења емирата.

Србија је од Развојног фонда Абу Дабија добила повољан зајам за буџетску подршку од милијарду долара. Каматна стопа је 2,25 одсто, а отплаћиваће се у једнаким шестомесечним ратама пет година - од 2021. до 2026. године.

Повезују нас јаке пријатељске и политичке везе, па је Влада Србије направила кораке за привлачење инвестиција из Емирата.

Захваљујући добрим дипломатским односима, међусобном поштовању и заједничким интересима, најзначајније инвестиције су "Етихад ервејза", "Ел Дахре", "Мубадале", "Проперти инвестмента" и "Игл Хилса" за "Београд на води".

Отправник послова амбасаде каже да тај датум има велики национални значај.

"Тим датумом обележава се стварање УАЕ, чији је темељ поставио шеик Зајед Бин Султан ел Нахјан са својом браћом, владарима Емирата, 2. децембра 1971. године", рекао је Ибрахим Али ел Дармаки, отправник послова Амбасаде УАЕ у Србији.

Србија у Емирате извози гориво за млазне моторе, цигарете, дигиталне портабл машине, телефоне, приколице, обрађено буково и храство дрво, оружје, машине за обраду метала.

Емирати су заинтересовани за инвестиције у Србији, посебно у области грађевине, пољопривреде, индустрије, здравственог туризма и војно-економске сарадање.

Емирати су центар из кога се касније дистрибуира роба у остале земље Средњег и Далеког истока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара