Од "утеривања" дугова до угрожавања приватности клијената банке

Дугујете банци, а на неплаћене рате за кредит неретко вас подсећају радници из такозваних "агенција за утеривање дугова". Користе се грубим методама – зову и по неколико пута дневно, вређају, узнемиравају. О томе је за РТС посведочио бивши радник једне од таквих агенција. Као правник, одлучио је да грађанима помогне бесплатним правним саветима. За само десетак дана, каже, стигло му је преко 100 мејлова.

Био је један од радника агенције за наплату потраживања и телефоном је опомињао грађане да плате дуг. Одустао је да буде с те стране жице после свега неколико месеци. И не само то. Против агенције и банака које с њом сарађују, каже да је поднео 19 пријава – Тужилаштву, Народној банци, Поверенику за заштиту података о личности.

"Из разлога што се сами запослени у агенцији представљају као радници банке. Јако велики број оператера у агенцијама комуницира са клијентима банака на изразито груб и некултуран начин. Ради се о увредама, на пример – Како не можете да платите, је л' ви зарађујете нешто, је л' сте способни да зарадите нешто, није наш проблем што сте ви инвалид, дођите до банке данас", говори бивши радник једне од агенција за наплату потраживања.

Банке закон обавезује на фер однос према дужнику и примену добрих пословних обичаја. Тих правила морали би да се придржавају и радници агенције коју банка ангажује. У случају да пређу границу професионалног, питали смо Народну банку може ли да заштити грађане.

"Банка одговара за активности у вези с њеним пословањем које је уговором поверила трећем лицу. Ако у поступку контроле утврдимо да банка, због пропуста у раду тог лица, не поступа у складу са прописима, Народна банка Србије може да јој наложи да раскине уговор с њим", наводи се у саопштењу НБС.

Наш саговорник тврди и да је као оператер о дужницима могао да сазна више него чланови њихових породица.

"Уколико клијент банке има дуговање, по текућем рачуну сам оператер у агенцији може добити из самог тог предмета који му је доступан информацију о трансакцијама које су вршене на рачуну. Такође, уколико особа има дуговање по основу дозвољеног минуса, оператер агенције може да види тачан износ плате који особа прима сваког месеца", каже овај младић.

По његовој притужби, Повереник за заштиту података о личности покренуо је поступак. Обавестиће јавност о резултатима тог надзора.

"Колико ви имате чланова породице, да ли имате аутомобил, немате, колика су вам примања и други подаци којима банка располаже, заиста нису потребни тој агенцији. Тој агенцији је потребан минимум података – одређени клијент касни са уплатом, толико и толико новца, толико и толико рата, то је његов контакт, твој посао је да га контактираш и да га на тако нешто подсетиш", објашњава Златко Петровић из канцеларије Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

У Народној банци напомињу да је одавање банкарске тајне кривично дело, за које је запрећена затворска казна. Нису одговорили да ли су у протеклих пет година контролама утврдили за неку банку да је то чинила у односу са агенцијама за наплату потраживања.

Важно је знати да по закону банке не смеју да продају дугове физичких лица агенцији, али могу да је ангажују да уместо њих зове грађане и подсећа их на неизмирене обавезе. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара