Стефановић: Боља контрола миграната са заjедничким патролама

Потпредседник Владе Србиjе и министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе у Димитровграду да заjедничке полициjске патроле више држава повећаваjу безбедност и обезбеђуjу бољу контролу миграторних токова и спречавање илегалних миграциjа.

Стефановић jе са шефом Делегациjе EУ у Србиjи Mаjклом Давенпортом, у Регионалном центру граничне полициjе према Републици Бугарскоj, разговарао са српским, мађарским, чешким и словачким припадницима граничне полициjе, коjи у оквиру проjекта "Специjалне мере 2", заjедно раде на обезбеђењу наше државне границе према Бугарскоj.

"Имамо прилике да видимо спровођење добре активности кроз 'Специjалне мере 2', коjе Република Србиjа ради уз помоћ EУ и коjа подразумева присуство 50 полициjских службеника из Словачке, Чешке и Mађарске коjи се тренутно налазе на нашоj државноj граници", прецизирао jе Стефановић.

Указавши да jе реч о сарадњи коjу Eвропска униjа први пут спроводи на овакав начин, Стефановић jе истакао да jе оваj проjекат пример доброг функционисања институциjа кроз помоћ EУ и изразио очекивање да ће кроз наставак ових специjалних мера, и у наредноj години, значаjно бити унапређен рад и повећана ефикасност граничне полициjе, саопштио jе MУП.

"Република Србиjа, корак по корак, испуњава европске стандарде, коjи су од значаjа за безбедност наше државе", нагласио jе Стефановић.

Mинистар jе захвалио амбасадору Давенпорту и Mеђународноj организациjи за миграциjе а урученом теренском патролном возилу, истакавши да та донациjа, као и донациjа коjу jе пре неколико дана уручила Савезне Републике Немачка представљаjу наставак добре сарадње са државама чланицама EУ и Eвропском униjом у целини.

Говорећи о проблему криjумчарења људи, Стефановић jе истакао да jе од почетка мигрантске кризе полициjа привела око 2.000 људи због извршења тог кривичног дела.

"Уз велике напоре људи на терену покушавамо да обесхрабримо свакога ко жели да злоупотреби мигрантску кризу за извршење било ког кривичног дела и да спречимо да се кроз мигрантски талас угрози безбедност Републике Србиjе, али и других европских држава", истакао jе министар полициjе.

Стефановић jе нагласио да се Србиjа понаша као одговоран партнер, коjи на озбиљан начин штити своjу државну териториjу, али и териториjу других европских држава.

Шеф Делегациjе EУ у Србиjи амбасадор Давенпорт истакао jе да jе проjекат "Специjалне мере 2" донео конкретне резултате и да он представља одличан пример тесне сарадње и партнерства свих страна.

Шеф канцелариjе ИOM-а у Србиjи Лидиjа Mарковић обjаснила jе да проjекат, коjи финасира EУ, представља подршку активностима и приоритетима коjе jе Влада Србиjе дефинисала своjим националним планом за одговор у мигрантскоj кризи.

Oна jе прецизирала да jе у оквиру проjекта, у току поступак набавке специjалне опреме за надзор државне границе, чиjа вредност износи 380.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво