Мигранти у Прешеву задовољни гостопримством

Капацитети прихватних центара у Бујановцу и Прешеву су скоро попуњени, тренутно има око 1.200 људи. Већина миграната је ту неколико месеци. Мање групе одлазе ка северу, а у Прешево долазе мигранти из других Прихватних центара, у зависности од попуњености капацитета који су спремни за ниске температуре и зиму.

Топло је у Прихватном центру у Бујановцу, просторије се греју даноноћно. Свака породица са децом има своју собу, топли кутак.

Мигранти наводе да су задовољни условима у прихватном центру, да им је обезбеђена топла вода и храна.

Прихватни центари у Бујановцу и Прешеву потпуно су опремљени, имају централно грејање.

"Овде у Бујановцу грејемо се на пелет. Набављено је деведесет тона пелета што је довољно за шест месеци грејне сезоне. Имамо и довољно топле гардеробе и обуће", објашњава Тања Качар из Комесаријата за избеглице и миграције.

Енергенти су обезбеђени и за центар у Прешеву.

Из монтажних кућица које се греју на струју, због хладноће, педесетак миграната ће до краја дана бити премештено у Прихватни центар у Бујановцу. А сви који остају у Прешеву у топлим су зградама. Иако се објекти редовно дензификују и чисте, за хигијену много не маре они који су сами, без породице, али има изузетака.

"Има доста деце овде па се зато трудимо да је чисто. Сами пометемо и орибамо када је потребно", наводи Халид Рахман из Ирака.

Докторки Шилан Сеид из Курдистана као и осталим мигрантима најтеже пада што не знају да ли ће и када моћи даље, ка жељеном циљу.

"Хвала Србији на свему што нам је пружила, али ми нисмо дошли овде да останемо. Желимо да идемо даље и да деца наставе школовање", објашњава Шилан Сеид.

Деца имају свој кутак. Играју се и уче немачки, енглески и српски. Нека већ певају на српском језику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво