Хјуман рајтс воч: Напади на медије на Балкану нису сузбијени

Владе западног Балкана и ЕУ су током прошле године пропустиле да предузму мере како би се решило питање слободе штампе у региону, наводи Хјуман рајтс воч у најновијем извештају.

Од претходног извештаја догодили су се нови узнемирујући случајеви претњи и напада на новинаре, али су они остали некажњени, наводи се у тексту,  а преноси Балкан инсајт.

Хјуман рајтс воч (ХРВ) у извештају говори о кључним проблемима у свакој од западнобалканских земаља.

Када је реч о Србији, ХРВ напомиње да је Независно удружење новинара Србије регистровало 57 инцидената против новинара у 2015. и 33 у првих седам месеци 2016. Ти инциденти укључују 16 физичких напада,  41 вербалну претњу, 28 инцидената који укључују притисак и нападе на имовину, износи се у тексту.

Организација напомиње да је рад комисије формиране да истражи убиства истакнутих новинара Славка Ћурувије у 1999. години, Даде Вујасиновић 1994. године и Милана Пантића 2001. године учинила слаб напредак.

У Извештају се наводи да су владини функционери и провладини медији у више наврата водили кампање дискредитовања "независних и критичких медија", попут БИРН-а, Центра за истраживачко новинарство Србије и Мреже за истраживање криминала и корупције.

ХРВ указује да су Европска комисија и комесар за проширење Јоханес Хан изразили забринутост у погледу слободе медија у региону али су, како се напомиње, "говорили само уопштено без детаљних препорука како да се приступи недостатку ефикасне владине истраге напада на новинаре".

Једино је Европски паралмент понудио нешто конкретније препоруке о том питању, напомиње ХРВ.

"У тренутку када је то важније него икад, независно новинарство је на западном Балкану притерано уза зид", оцењује Лидија Гал, истраживачица Хјуман рајтс воча, задужена за западни Балкан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се