Мајор Милан Тепић добија споменик у Београду

Мајору Милану Тепићу биће подигнут споменик у близини улице која носи његово име. Пољском лекару Лудвику Хиршфелду и српском пилоту Тадији Сондермајеру биће подигнуте бисте у престоници, одлучила је Скупштина града.

Споменик мајору Милану Тепићу биће подигнут на Савском венцу, у непосредној близини Улице Милана Тепића, у знак сећања на његов херојски чин током ратних сукоба 1991. године, наведено је у образложењу одлуке.

Тепић је, наиме, издао наређење да се дигне у ваздух војно складиште ЈНА у близни Бјеловара 1991. године, које је требало да буде нападнуто, и том приликом жртвовао и сопствени живот.

Споменик ће бити подигнут на иницијативу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које ће и финансирати његову израду и постављање.

У Београду ће бити подигнуте бисте Лудвику Хиршфелду, пољском имунологу, који је добровољно дошао у Србију 1915. године и допринео да се сузбије епидемија тифуса, од којег је тада у Србији умрло око 135.000 људи, као и српком пилоту Тадији Сондермајеру, првом школованом ваздухоплвном инжењеру и оснивачу Аероклуба Југославије.

Биста Хиршфелду биће подигнута у дворишту Српском лекарског друштва, које је за амбасадом Пољске иницирало њено подизање.

Једном од пионира ваздухопловства у Србији, Тадији Сондермајеру биста ће бити подигнута на Старом граду, а на иницијативу Удружења линијских пилота Србије.

Улице Михаилу Ђурићу и Мигелу Анхелу Астуријасу 

Део Београдске улице, од Булевара краља Александра до улице Илије Гарашанина, поред Правног факултета, убудуће ће носити име професора Михаила Ђурића.

Одлуком градских одборника, палилулска улица Нова 111, од Вишњичког венца до улице Милоша Црњанског, биће названа по гватемалском нобеловцу, писцу Мигелу Анхелу Астуријасу.

Иницијативу да професор права и филозофије права, академик Михаило Ђурић добије улицу у престоници поднео је Правни факултет, на којем је Ђурић студирао, докторирао 1954. године и прошао сва универзитетска звања.

Ђурић је објавио 12 књига и приредио седам зборника, био је члан САНУ и Европске академије наука и уметности, као и добитник Октобарске награде града, а умро је 2011. године.

Још једна улица на Палилули промениће име, па ће улица Нова 111 постати улица Мигела Анхела Астуријаса, гватемалског књижевника и добитника Нобелове награде.

Он ће улицу добити на иницијативу Амбасаде Србије у Мексику да се изврши "размена улица", тако што би се доделили називи улица по двојици нобеловаца - у Гватемала ситију Иви Андрићу, а у Београду Мигелу Анхелу Астуријасу.

Астуријасова најзначајнија дела су "Гватемалске легенде" и култни роман "Господин председник". 

Одборници Скупштине града усвојили су неколико одлука на данашњој седници. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво