Прекинут штрајк глађу у "Застави ИНПРО"

После педесетодневног штрајка глађу радници крагујевачке фирме која запошљава особе са инвалидитетом, "Застава ИНПРО", по наговору чланова породице и пријатеља почели су да узимају храну, али настављају, како истичу, борбу како би остварили захтеве.

У Штрајкачком одбору навели су да су били приморани да окончају гладовање, због све тежег здравственог стања штрајкача али и незаинтересованости државе да хитно реши њихове проблеме.

Најављено је да ће протест наставити на радним местима, у фабричкој хали, иако им је директор најавио да ће морати што пре одатле да се склоне, јер је француска компанија "Тригано" закупила тај простор од фабрике "Застава оружје".

"Одавде нећемо да излазимо, мораће на носилима да нас изводе ако буду хтели силом да нас истерују", рекао је за агенцију Бета председник Штрајкачког одбора Стеван Пушоња.

Пушоња је поручио да су штрајкачи одлучни да истрају у захтевима да им се исплате неисплаћене зараде, да сачувају своја радна места у фабрици и поновио да се противе одласку предузећа у стечај, јер сумњају у процес приватизације дела фабрике "Застава ИНПРО" који је купио француски партнер "Тригано".

Од Владе Србије очекују да испуни Протокол из 2008. године који инвалидима рада гарантује радно правни статус после доласка "Фијата" и преузимање тих радника из фабрике аутомобила у "Застава ИНПРО".

Уколико не желе да очувају предузеће "Застава ИНПРО", радници у саопштењу траже да се примени Протокол потписан приликом доласка "Фијата" на место "Заставе аутомобила", чији су радници претходно били, и да се на њих примени социјални програм који је тада важио. 

Пушоња је истакао да су инвалиди рада огорчени због дискриминације према њима и осталим радницима са инвалидитетом "Застава ИНПРО", који су прекјуче примили по 5.300 динара за август, за разлику од запослених у шнајдерају који су за исти месец примили пуну зараду која им је дугована.

Радници у саопштењу истичу да није могуће предузеће опоравити кроз стечајни поступак, када су предузећу остављени вишегодишњи дугови претходног великог предузећа, пре приватизације, када је у њему радило више него двоструко радника.

Они сумњају да је у такву расподелу "умешао" прсте бивши директор који је, иако је поднео оставку, и даље присутан у фабрици као и још неки његови сарадници који су узели отпремнину и одлучили да оду из предузећа.

Део погона за производњу ауто приколица купила је француска компанија "Тригано" и запослила 180 радника.

У "Застави ИНПРО" остало је око 140 запослених чија је судбина неизвесна.

Штрајк глађу почео је 11. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво