ЕУ: За пројекте инклузије Рома 12 милиона евра

Европска унија је од 2007. до 2013. године из ИПА фондова са 12 милиона евра финансирала различите пројекте у Србији који се односе на инклузију Рома, изјавио је шеф сектора операција Делегације ЕУ у Србији Никола Бизел.

У плану је, каже Никола Бизел, да ЕУ од следеће године уложи још 20 милиона евра у различите пројекте у овој области, који ће бити спроведени у периоду од три до четири године.

Према његовим речима, ЕУ је до сада издвојила 12 милиона евра за различите пројекте у Србији који имају везе са социјалном инклузијом Рома и областима као што су здравство, запосљавање и социјално становања, од којих су неки завршени, а неки су још у току.

Пројекат који ће ускоро да се заврши је пројекат мобилних јединица у локалним самоуправи, рекао је Бизел и навео да је проблем код инклузије Рома што обухвата много различитих области и зато је потребна координација што је покушано да се уради кроз мобилне јединице.

На презентацији ''Подршка ЕУ инклузији Рома у Србији'' у ЕУ инфо центру, на којој су представљени корисници пројеката, Бизел је рекао да је у Европи скоро 12 милиона Рома и да је то највећа мањинска група, а највише дискриминисана и то не само у Србији, него и у читавој Европи.

"Забрињава што многи Роми одлазе у кревет гладни и тим питањем треба да се позабимо", рекао је Бизел и навео да је Европска комисија замолила државе чланице да осмисле националне стратегије за решавање проблема дискриминације Рома.

Према званичним резултатима у Србији живи више од 100.000 Рома, а Бизел наводи да би незванично тај број могао да буде три пута већи.
Како је рекао, инклузија Рома је део преговарачког поглавља 23 које се односи са правосуђе и основна права.

Координатор пројекта из Центра за едукацију Рома и етничких заједница Љуан Кока рекао је да је увођење ромског језика са елементима националне културе у школе уставна и законска категорија коју треба испунити

"Једино је језик тај који чува идентитет Рома", каже Кока, наводећи да је угрожен идентитет Рома зато што се овом проблему није давало више значаја.
На презентацији ''Подршка ЕУ инклузији Рома у Србији'' речено да ће најмање 40 наставника за ромски језик бити едуковано, а да ће цео пројекат трајати и наредне године.

Тамара Ашковић, наставница ромског језика из Крушевца, представила је практичне аспекте увођења ромског језика у школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара