Безбедносне претње мењају навике српских туриста

Американце који намеравају да Нову годину проведу у Европи, Стејт департмент позива да буду опрезни и то због опасности од терористичких напада. Наводи се како би амерички грађани требало да буду пажљиви у јавном превозу, на празничним фестивалима, трговима. Иако српски туристи још нису добили инструкције за путовања, туристички радници кажу да они ове године бирају другачије дестинације него раније.

Спремни да ризикују због повољног аранжмана – српским туристима понекад безбедност није на првом месту.

"Ми смо мало другачији, не реагујемо у тој мери на упозорења", сматра Александар Сеничић из Јуте.

Ипак, предстојеће празнике неће провести у европским престоницама на које су навикли.

"Наша сазнања говоре о томе да се избегавају аеродроми у Истанбулу и Паризу ако не морају да хватају конекцију за даље летове преко ова два града и чини нам се да су постала популарнија мања места и мање познате дестинације што и није тако лоше", каже Срђан Рушкуц са портала "Букирај".

Оне који ипак одлуче да путују у велике градове, требало би да охрабри већи ниво безбедности. Чак и престонице које ће страни туристи избегавати, могу да рачунају на госте из Србије, кажу у Јути.

"Постоје индикације да су укључене и цивилне службе и војне службе, да ће бити далеко више људи укључених по питану безбедности и то ће, претпостављамо, дати резултате. Интересовања има наравно, ми смо тржиште које воли ту врсту путовања", објашњава Сеничић.

Пре пута, муче их бројна питања. Све чешће, она која се тичу безбедности.

"Да ли знамо да ли ће у скорије време бити напада у Истанбулу или Паризу, до тога да ли је Темишвар сигуран град, до тога како се лети са нишког аеродрома", каже Рушкуц.

Нову годину највише домаћих туриста до сада је чекало у Будимпешти, Бечу, Прагу, Атини, Паризу и северној Италији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво