Вулин: Србија не мора ником да се извињава

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да Србија не мора ником да се извињава због ратова кроз историју, као ни за НАТО бомбардовање, већ само може да буде поносна на своје борце.

Вулин је на обележавању Дана ратника општине Брус поручио да се то министарство зато труди да побољша положај бораца и њихових породица. 

Како је рекао, Србију кроз историју није заобишао ниједан рат, као ниједну генерацију, и да се зато сада води политика војне неутралности. 

"Не морамо ником да се извињавамо, морамо да будемо поносни на наше борце и оне који су дали своје животе и своје здравље и који су били ту када их је домовина позвала", нагласио је Вулин.

Он је рекао да ни општину Брус није заобишао ниједан рат.

Вулин је положио венце и одао почаст код Споменика палим ратницима Бруса у Првом светском рату, Споменика палим родољубима 1941. до 1945. године и код Споменика херојима Бруса палим у ратовима 1990. до 1999. године.

Министар је у Народној библиотеци у Брусу затим прогласиио победнике у школском такмичењу "Да рат заувек остане само игра" и уручио награде за најбоље литерарне радове.

"На нама је да памтимо своје јунаке и да се ратови никада не понове. И да српски народ одгаја своју децу у миру и зато и водимо политику војне неутралности, зато што не желимо да ратови и сукоби великих и моћних буду наши ратови и сукоби, јер они то једноствно нису", поручио је Вулин.

Према његовим речима, српски народ се увек борио за слободу и своју и других народа и српски народ никада није покушавао да се прошири на рачун животног простора неког другог народа.

"Борио се да опастане и живи само тамо где се родио и где је већ живео и ништа више од тога. Зато Србија захваљујући таквим прецима не мора ником да се извињава, ни за један свој рат, јер их није ни тражила ни водила. Сваки од ратова је вођен зато што су то желели други и зато Србија нема зашто да се извињава ни за НАТО бомбардовање, јер ни то бомбадровање нисмо ничим ни изазвали ни тражили. Ми смо једноставно живели тамо где смо увек и живели и ништа више од тога", рекао је Вулин.

Министар је рекао да баш зато што не морамо ником да се извињавамо морамо да будемо поносни на наше борце.

Вулин је пре полагања венаца одржао састанак са председником опшине Милутином Јеличићем, који му је захвалио на помоћи тој општини.

"Приоритет за борце при смештају у установе социјалне заштите" 

Вулин је изјавио да је Министарство за рад издало препоруку свим установама социјалне заштите да сви борци и војни инвалиди имају приоритет при смештају у домове за старе и друге установе. 

То се односи на припаднике народно-ослободилачке борбе, као и све ратне војне инвалиди и мирнодопске војне инвалиде који су корисници надокнаде за случај незапослености, рекао је Вулин новинарима приликом обележавања Дана ратника општине Брус. 

"Они ће имати приоритет при смештају у домове социјалне заштите, дакле у домове за старе, или било које наше друге институције када им је то потребно", прецизирао је Вулин и додао да је министарство издало ту препорку пре некеолико дана.

Министар је казао да ће породице палих бораца, такође, имати приоритет при смештају у установе социјалне заштите и решење министарства односно свих оних којима толико дугујемо.

"Ово је начин да виде колико ценимо њихову жртву и да виде колико читаво друштво брине о њима", нагласио је Вулин.

Како је рекао, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања се труди да сваки дан бар мало, колико може, унарпеди положај бораца и њихових породица, не само у оквиру буџета већ у оквиру читавог друштва.

"Ми смо, такође, потписали споразум са 30 високошколских установа, са 36 факултета и захваљујући томе данас 52 деце наших палих бораца се потпуно бесплатно школује", рекао је Вулин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво