Оживљавају старопланинска села

Височки Одоровци је село у димитровградској општини и попут осталих старопланинских села, готово је опустело. Ипак, у последње време обнављају се поједина домаћинства - у нади да ће они који воле лов, риболов или планинарење посетити овај крај на 800 метара надморске висине. Потенцијала има, али још не и туриста.

Кућу својих предака у старопланинском селу Височки Одоровци Станика и Новица Игов, одлучили су да након одласка у пензију уреде и понуде туристима за одмор. Добили су бесповратни кредит од општине Димитровград, али су уложили и додатна средства.

"Кредит су нам дали 84 хиљаде, а ми смо негде око 300 хиљада уложили. Али смо гледали да остане то у етно стилу, да буде сеоски, старински," каже Станика Игов.

Осим домаће здраве хране и традиционалне гостољубивости, од домаћина се овде могу чути и научити и старе, заборављене песме овог краја.

Игови кажу да је осим пара била потребна и храброст да се упусте у причу о туризму, с обзиром на то да је село у зимским месецима скоро пусто. Од некадашњих 300 домаћинстава, мештана има само у десетак кућа.

Међу њима пензионерске дане проводи и брачни пар Спасенов који су престонички живот заменили природом.

"Ваздух и вода, вода-лечи све. И здрава храна и једемо шта имамо - шта производимо то и једемо," каже Станимирка Спасенов.

Погранична општина Димитровград пружа подршку мештанима који обнављају сеоска домаћинства.

"Фондом за развој туризма који је ове године био негде око два милиона, помаже да они побољшају своју инфраструктуру, да побољшају своју понуду. И наравно, и сама општина делује на начин да се побољша и путна инфраструктура до самих села," каже директор спортско-туристичког центра Димитровград Васил Андрејев.

Мештани Височких Одороваца иако су тек кренули да оживљавају село, надају се да ће они који желе да побегну од градског живота, мир и одмор пронаћи управо у њиховом крају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи