Дачић и Марковић упутили саучешће поводом смрти Иде Сабо

Потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић и историчар и потпредседник СПС-а Предраг Марковић упутили су саучешће поводом смрти најстарије партизанке, Иде Сабо.

"Дубоко ме је растужила вест да нас је напустила Ида Сабо. Њена храброст и одлучност да још у младим данима постане несебичан борац за слободу задивљује и данас, а чињеница да и у позним годинама није одустала од борбе против фашизма говори о њеној дубокој посвећености бољем свету", наводи се у телеграму првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачићa.

Према његовим речима, Сабо је била и остаће симбол антифашистичке борбе.

"Ја ћу је памтити, а надам се да ће и младим генерацијама она бити узор племенитости, пожртвовања и посвећености борби за слободу, женских и радничких права", наводи се у телеграму саучешћа шефа српске дипломатије, саопштило је Министарство спољних послова.

Историчар и потпредседник СПС-а Предраг Марковић поручио је да је Ида Сабо својим животом потврдила све оно што ваља у борби за слободу, правду и братство.

"Најстарија партизанка придружила се у вечности својим друговима - херојима", каже Марковић у поруци и подсећа да се она као радница борила за своја права, да је била активисткиња која се све време усавршавала, и боркиња за слободу и бољи свет у редовима другог југословенског народа.

"Свако коме је стало до правде, до женских и радничких права, до слободе, једнакости и слоге међу народима треба да запамти ову хероину", поручио је Марковић.

Ида Сабо преминула је јуче у 101. години у Новом Саду. У младости се прикључила омладини Комунистичке партије Југославије и имала је веома значајну улогу у припремању и организовању устанка против нацистичког окупатора у Југославији 1941. године.

Била је и председница Антифашистичког фронта жена Војводине, као и потпредседница Скупштине САП Војводине. Иако у позној старости, радо се одазивала позиву на учешће у антифашистичким скуповима и демонстрацијама у Новом Саду.

Премијер Александар Вучић јуче је у телеграму саучешћа поводом смрти Иде Сабо поручио је да је она својом храброшћу и снагом многима представљала узор, те да је оставила дубок траг у животима младих генерација, за чију се слободу несебечно борила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво