Од почетка године убијена 31 жена, пријавите насилнике

За протекле четири године у породичним свађама убије су 172 жене. Глобална кампања "16 дана активизма против насиља над женама" почиње данас и трајаће до 10. децембра, када је Међународни дан људских права. Јасмина Пухача из МУП-а каже за РТС да нови закон предвиђа и казне за све укључене у спречавање насиља у породици.

Јасмина Пухача је, гостујући у Дневнику РТС-а, подсетила да нови закон о породичном насиљу даје овлашћења полицији да исели насилника за 48 сати и да му изрекнe забрану приласка.

"У случају када се пријави насиље, на лице места излази полиција која о догађају обавештава полицијског службеника за спречавање насиља у породици, који је из Криминалистичке полиције", наглашава Пухача.

Према њеним речима, он ће имати задатак да направи процену ризика у односу на конкретну ситуацију.

"То подразумева да процени да ли има деце, да прикључи обавештења о ранијим догађајима, да ли насилник поседује оружје, да ли је зависник од алкохола или психоактивних супстанци итд. Одговоран део је на полицијском службенику. У зависности од процене, моћи ће да изрекне меру заштите и да обавести тужиоца, који има задатак да за 48 сати листу ризика достави суду", објашњава Пухача.

Такође, закон предвиђа специјалну обуку која подразумева сет нових знања и вештина у процењивању насиља.

"Како ће то изгледати у пракси, чекаћемо да покаже време с обзиром на то да полиција има времена да се припреми јер примена закона креће од половине 2017. године", додаје Пухача.

Закон предвиђа и казне за све укључене у спречавање насиља у породици.

"То не мења битно улогу службеника јер је полиција и раније била у ситуацији да њен рад буде контролисан од стране сектора унутрашње контроле", напомиње Пухача.

Истиче и да закон предвиђа пријављивање насилника од стране комшија напомињући да онај који пријављује није потребно да се представи.

У Београду ће у оквиру кампање "16 дана активизма против насиља над женама" до 10. децембра симболично наранџастом бојом бити осветљени знаменити објекти: зграде Владе, Скупштина Србије, Града Београда, Мост на Ади, Победник...

На београдском Тргу Републике биће инсталиран и велики СОС телефон преко кога ће сви моћи да чују податке о томе колико је жена убијено у породичном и партнерском насиљу у Србији.

Координационо тело Владе Србије за родну равноправност на чијем челу је Зорана Михајловић, обележило је јуче почетак кампање док је Скупштина Србије у среду усвојила Закон о спречавању насиља у породици.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво