Отворена прва Канцеларија за дечја ауто-седишта у Србији

Прва Канцеларија за дечја ауто-седишта у Србији отворена је у Новом Саду, да би се свим родитељима пружиле неопходне информације о правилном коришћењу дечјих ауто-седишта.

У саопштењу Центра за промоцију безбедности саобраћаја се истиче да ће активностима Канцеларије 60 дечјих ауто-седишта, категорије 0+ (од 0-13 килограма) бити уступљено бесплатно, самохраним родитељима и родитељима са ниским примањима, који имају обавезу да седишта врате када их деца прерасту, како би могла даље да се користе.

"Услов да се родитељи пријаве за добијање ауто-седишта је да одслушају предавање о правилној употреби и да имају аутомобил у власништву или сагласност о коришћењу возила", каже се у саопштењу.

Отворајући Канцеларију председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић је нагласио да је то први корак на правом месту и истакао да од рођења детета, преко предшколског и школског узраста, до времена када се постаје возач, морамо препознати потребу да мењамо саобраћајну културу.

Јелушић је истакао да се саобраћајна култура сигурно неће мењати законским прописима који врло често имају драконске казне, већ, како је рекао, радом стрпљивим радом и то од рођења детета, до момента када се постаје прави учесник у саобраћају.

"Тренутна администрација Новог Сада, као и градоначелник Новог Сада, желе да се безбедност саобраћаја у Новом Саду подигне на виши степен и да се на томе непрекидно ради како преко невладиних институција, као што је Центар за промоцију безбедности саобраћаја, или преко компанија, као што је НИС помогао овај пројекат, тако и преко Града Новог Сада који ће и убудуће подржавати овакве активности", рекао је Јелушић.

Помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Зоран Алимпић напоменуо је да је важно едуковати родитеље како би што више користили системе за заштиту деце приликом превоза у аутомобилу, јер подаци указују да је за безбедност најмлађих угрожена управо због непознавања правилног коришћења дечјих ауто-седишта.

Канцеларија за дечја ауто-седишта је део пројекта "Безбедност се учи пре првих корака - Канцеларија за дечија ауто-седишта"“, који реализује Центар за промоцију безбедности саобраћаја, и компанија НИС у оквиру програма "Заједници Заједно".

Пројекат су подржали и Град Нови Сад и Дом здравља "Нови Сад", који је обезбедио просторије у Дому здравља "Јован Јовановић Змај" у улици Змај Огњена Вука број 19, одељење педијатрије.

Истраживање које је спровео Центар за промоцију безбедности саобраћаја показало је да се више од 90 одсто дечјих ауто-седишта неисправно користи, а као највећи проблем, уочено је да деца нису правилно причвршћена у седишту, да седишта нису правилно постављена у аутомобилима, као и да седишта која се користе не одговарају узрасту детета.

Едуковани саветници за дечја ауто-седишта ће родитељима бити на располагању понедељком, средом и петком од 17 до 19 часова и суботом од 11 до 13 часова На интернет адреси www.autosedista.org могу се наћи све информације у вези са правилним коришћењем седишта за децу, као и условима за пријављивање за бесплатно коришћење тих седишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво