Нови закон истерује дувански дим из ресторана

Србија је десета у Европи по броју пушача. Пуши око трећина становника, а годишње од последица удисања дуванског дима умре око 15.000 људи. Од када је пре шест година ступио на снагу Закон о заштити становништва од озложености дуванском диму број пушача је после првобитног смањења, порастао за 1,7 одсто. Предлог новог закона који ће бити упућен Влади предвиђа забрану пушења и у угоститељским објектима, као што је то већ у готово свим европским земљама.

Штетном утицају дуванског дима нарочито су изложени млади, посебно средњошколци. Међу њима је 17 одсто пушача, али сате у диму, у кафићима и клубовима проводе готово сви.

"Јесте да је проблем у кафићима где не постоје пушачки и непушачки делови, чак и у непушачким деловима се осећа дувански дим цигарете", жали се једна грађанка. 

У надлежној инспекцији кажу да се Закон углавном поштује.

"Одговорност је на сваком послодавцу, који по закону има елемената који могу да контролишу забрану изложености дуванском диму. Инспекција је та која повремено долази. Директор снагом свог ауторитета положаја и статута који има може да предузме мере, да узме да му одбије од личног дохотка 20 одсто", указује Зоран Панајотовић из Сектора за инспекцијске послове Министарства здравља.

И пре шест година у Владу је стигао предлог закона који предвиђа потпуну забрану, али је повучен са дневног реда, а сутрадан је на телефонској седници усвојен закон који дозвољава пушење у угоститељским објектима и то са обележеним просторима за пушаче и непушаче. Једно од образложења је било страх од пада промета, чега се угоститељи и сада плаше.

"Ту би вероватно дошло до смањења промета у првих годину дана. После тога би се вероватно вратило на неки стари ниво. Нек људи отварају непушачке ресторане, постоји непушачки тржни центар од отварања није ни мало пао промет угоститељских услуга", напомиње Александар Васиљевић, председник УО Удружења хотелијера и ресторатора Србије. 

Жарко Радуловић, председник Црногорског туристичког удружења, сматра да је најбољи лек да драстично поскупи цена цигара - да уместо једног евра, буду пет.

Од акциза на цигарете државна каса годишње приходује око 90 милијарди динара. Међутим, стручњаци упозоравају да је штета од њих много већа.

"Сваки дан у нашој земљи умре 50 људи и то у средњој доби од последица употребе дувана. То су огромне штете за нашу земљу и велики су износи за лечење нарочито тешких хроничних незаразних болести попут рака, инфаркта, шлога, хроничне опстуктивне болести плућа", истиче Ика Пешић из Комисије за контролу дувана Министарства здравља.

Око 80 одсто грађана Србије подржава забрану пушења и у ресторанима и кафићима. У Великој Британији и Ирској је након забране пушења чак повећан промет у баровима. У Америци, где се забрана најдуже примењује бележи се смањење броја оболелелих од канцера и коронарних болести.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи