Дуга борба Славице Бурмазовић да врати своју децу

Испред зграде Владе Србије је одржан протест у знак подршке Славици Бурмазовић, чији је невенчани супруг пре више од годину дана одвео децу у Турску без њене сагласности. Иако је турски суд пресудио у њену корист, Славица се и даље бори да јој се деца врате. Укључене су све надлежне институције.

Борба да врати своју децу, Славицу Бурмазовић довела је испред Владе. Подржали су је пријатељи, грађани, школски другови њеног сина.

Прошле године је Славицин невенчани супруг без њене сагласности одвео децу у Турску. У марту су првостепеном пресудом суда у турском граду Мерсину она враћена мајци. Два месеца касније, жалбу оца одбио је и Виши суд у Анкари. У међувремену је он, упркос забрани да напушта територију Турске, то учинио.

"Последњи пут смо се чули пре три месеца. Тада ме ћерка звала и рекла: 'Мама, помози ми, тата нас води у Сирију'", прича Славица.

Министарство правде је сазнало да је он отишао у Иран и да ће, када буде нађен, бити лишен слободе на шест месеци. Захтев да се деца врате, Министарство спољних послова је проследило Министарству правде, које га је послало турским властима.

Процедуру је требало да олакша и то што су обе земље потписнице Хашке конвенције о међународној отмици деце:

"Министарство правде Турске је јула 2016. године обавестило Министарство правде Србије да је отац уложио ревизију, а на наш коментар да ревизија не одлаже извршење и да извршење треба спровести, одговорено је да поступак неће дуго трајати, јер нема основа за понављање поступка", наводи Министарство правде.

Решење би могла да буде међународна потерница, коју расписује МУП уз сагласност Министарства правде. Претходно му тужилаштво, у којем се иначе води кривични поступак против оца деце, доставља документа на основу којих Министарство даје сагласност. У овом случају то није могуће.

"Реч је о скраћеном поступку, јер је реч о кривичном делу за које је запрећена казна до осам година. Пошто је у питању скраћени поступак, документ који је потребан за расписивање међународне потернице је решење о одређивању притвора. Тужилаштво је у два наврата предлагало притвор, међутим, до сада суд то није усвојио, што не значи да у будућности неће", истиче Иван Марковић из Трећег основног јавног тужилаштва.

Славица истиче да тренутна ситуација прелази границу људске издржљивости. "Да ли знате каква је штета нанесена детету које не иде у школу?", запитала је Славица.

Нажалост, ово није усамљен случај. Министарство правде сваке године добије око 40 предмета у којима наши држављани траже поступање у случајевима међународне отмице деце. Од почетка године, већ је било 50 таквих предмета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво