Како се гас "претвара" у воду на путу ка БиХ?

Ко уместо гаса за аутомобиле из Србије у Босну и Херцеговину извози цистерне које су празне, или још чешће пуне воде? Истрагом се већ баве надлежни у БиХ, а контролу почиње и српска царина са полицијом, како би се провериле све пријаве о евентуалним злоупотребама због којих српски буџет може имати штету од око 120 милиона евра.

Пријаве указују на то да цистерне, које су у транзиту кроз Србију, не улазе у Босну и Херцеговину пуне нафтног течног гаса већ празне или напуњене водом. 

"Ту често постоји игра са такозваним 'клонираним цистернама'. Идентичне цистерне по облику, боји, натписима. Само се замене таблице и ви добијате цистерну која не носи дериват већ воду, а она која носи дериват остане у Републици Србији", каже Славиша Петковић из Републичке тржишне инспекције.

У нафтним компанијама кажу да надлежнима указују на те малверзације због све већег транзита ТНГ-а. Процењује се да знатна количина тог гаса остаје у Србији и продаје се на црно.  

"Убеђени смо да је то само папиролошки прошло, а највећи део је заправо остао на домаћем тржишту, где је продат без плаћања акцизе. Акциза на ТНГ у Србији је 41 динар по килограму, а у БиХ је нула. Значи то је огроман јаз који се појављује и који све те трговце и квази-трговце озбиљно покреће да се баве оваквим стварима", каже Томислав Мичовић, генерални секретар Удружења нафтних копанија Србије.

Гас који остаје у Србији без плаћене акцизе и ПДВ-а завршава обично на малим бензинским станицама, по селима или мањим местима, каже Борисав Татић из Удружења АД "Нафте".

"Према информацијама које ми имамо, он завршава у пунионицама боца. Ни ту се не издају фискални рачуни, продаје се за кеш", наводи Татић.

Контрола цистерни са гасом је специфична и није једноставна, јер су оне под притиском и запечаћене.

"Приоритет царинске службе јесте да онемогући сваки покушај злоупотребе на рачун државног буџета, а у сарадњи са другим службама на граници ћемо предузети додатне контроле како бисмо утврдили да ли су основане наведене тврдње", наводи Царина.

Надлежни у Босни и Херцеговини већ чекају резултате истраге коју су покренули још крајем августа, када су на царини у Зворнику открили једну такву цистерну.

"Те контроле су практично провера свих увоза гаса од стране фирми које су то увозиле из Србије у БиХ, и даљи промет тог плина. За било какво оштећење буџета БиХ треба припремити извештај и послати Тужилаштву БиХ, а уколико имамо било какве информације на крају ове истраге у смислу оштећења буџета Србије, контактираћемо надлежне службе у суседној Републици Србији", каже Ратко Ковачевић из Управа БиХ за индиректно опорезивање.

И нафташи и Републичка испекција очекују да ће малверзације са нафтним течним гасом бити спречена контолом обележавања горива маркирањем, која би ускоро требало да почне.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи