Све више страних туриста у Србији, како их примамити

Од око 900 туристичких агенција у земљи, само 550 има лиценцу организатора путовања. Међутим, они углавном воде домаће туристе у иностранство, а тек неколико њих доводи овде стране туристе. Због тога је, ове године, са 120 милиона динара, ресорно министарство стимулисало агенције како би што више страних туриста долазило у Србију. У 2017. ће се, како се најављује, радити на томе да добију туроператоре који ће се искључиво бавити Србијом као туристичком дестинацијом.

Француски туристи су преко агенције допутовали у Србију. Обилазили су манастире – од оних на Фрушкој гори па до Новог Пазара, Студенице. Признају да је сумњичавост већине, по доласку, отклоњена на крају посете.

"Одушевили смо се током обиласка манастира Црна река, када је целу групу мештанка позвала у своју кућу и понудила српске специјалитете и домаћу ракију", прича један од туриста Пилон Доминике.

Разгледали су и престоницу, а жеља им је била да виде и српску пијацу.

"Волимо да видимо и пијацу, јер је то место са којим једна земља најпре може да иде у свет – а то су пољопривредни производи", истиче Мари Катрин.

Масон Филип истиче да су продавци јако љубазни. "Они вас маме да купите, а ваше поврће и воће има карактеристичне лепе боје", каже Масон.

Иако је овај вид туризма рудник блага, захтева велика улагања. Због тога тек неколико агенција, које морају да имају девизни рачун, доводи стране госте.

"У најави имамо упите за све оно што се не тиче историје и културе него језера, бање, планине", објашњава Слађана Новаковић, сарадник француске туристичке агенције "Турком".

По броју страних туриста, Француска је прва у свету: прошле године посетило ју је око 85 милиона људи. Традиционално пријатељство наше две земље добар су основ још боље туристичке сарадње и доласка пробирљивих француских туриста у Србију.

"Туризам је веома важан фактор наше економије с обзиром на то да са 7,5 одсто учествује у БДП-у, као и због тога што готово два милиона људи ради у туризму. Око 28.000 француских туриста годишње посећује Србију, њихов број је из године у годину све већи", истиче амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро.

Пре десет месеци држава је донела Уредбу о подстицању рецептивног туризма. Тако туристичке агенције које доведу 15 страних туриста који остану три ноћи код нас – добијају до 15 евра по госту.

"У наредном периоду треба радити на јачању наших домаћих туроператера, да их заинтересујемо да се може добар профит остварити не само од одвођења наших гостију у иностранство него управо и обрнутом довођењу странаца у Србију", указује Рената Пинџо из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Све европске земље дају субвенције за довођење страних гостију. Македонија, на пример, издваја 65 евра по туристи. Турска и египатска влада плаћају празно место у чартер-летовима за боравак од најмање седам дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво