Преко Фонда 45 деце послато на лечење у иностранство

Прошле су две године од када је формиран Буџетски фонд за лечење деце у иностранству. Захваљујући њему, када су исцрпљене све могућности за лечење у Србији, 45 пацијената је добило помоћ у иностранству. Ипак, деца се и даље лече и захваљујући хуманитарним акцијама. Један од разлога је то што се о раду Фонда, чини се, не говори довољно.

Нису позната њихова имена, године, дијагноза. Њихове приче нису пуниле новинске странице, а њихови животи нису зависили од СМС порука. Многи пацијенти, помоћ су добили од Буџетског фонда за лечење деце у иностранству.

"Од када је Фонд формиран постоји очигледан тренд да један добар део родитеља и деце, који су тражили помоћ кроз апеле јесу добили на неки начин своју дијагнозу или су отишли на лечење у иностранство. Међутим, очигледно да постоји потреба да се тај Фонд додатно промовише", наводи Давор Дубока из Националне организације Србије за ретке болести.

Проф. др Зоран Радојичић, члан Надзорног одбора буџетског фонда за лечење деце у иностранству, истиче да ниједан пацијент није ускраћен за лечење зато што нема новца.

"Сви пацијенти који су задовољили критеријуме и процедуру која није тако компликована су отишли у иностранство. Важно је нагласити да ниједан пацијент није остао у земљи и није ускраћен за лечење, зато што нема новца", објашњава  Радојичић.

За две године на адресу Фонда стигло је око 130 захтева за лечење и дијагностику.

"45 пацијената је отишло на лечење у иностранство и 84 узорка крви је послато у иностранство због дијагностике за пацијенте код којих није могла да се постави дијагноза код нас у земљи. Такође је важно нагласити, да су четири пута стручњаци и организације овога Фонда, или су били плаћени од Фонда, дошли у нашу земљу и код нас урадили операције над нашим пацијентима", наводи Радојичић.

Ипак, удружења пацијената сматрају да о раду Фонда мора више да се говори.

"Осим овога што ми сви радимо, треба да се пронађе још неки модус да се преко министарства које је основало овај буџетски фонд прошире информације. Можда су потребне додатне едукације или да се шаље редовни допис којим би се подсећали лекари у мањим срединама да постоји оваква опција", објашњава Дубока.

Проф. др Зоран Радојичић истиче да људи треба да буду информисани о раду Фонда.

"Сигурно да треба причати о раду Фонда, сигурно да треба информисати људе како Фонд ради, која је процедура. Ја сматрам да лекари знају, поготово што сва компликована деца која треба да се лече у иностранству пролазе кроз конзилијуме наших најбољих лекара на Институту или на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој", наводи члан Надзорног одбора буџетског фонда за лечење деце у иностранству.

Млади су најчешће упућивани у стране центре због неуролошких проблема, болести локомоторног система, хемато-онколошких обољења и проблема са очима. У овом тренутку на рачуну Фонда има више од 103 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво