Цуцић: Повећава се број миграната које ЕУ неће да прими

Републички комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић каже да у Србији проблем представља око 1.500 људи који не желе да се региструју и буду смештени у неким од прихватних центара.

Владимир Цуцић је истакао да Србија има капацитете, енергенте и довољно пара за храну до априла, напомињући да не очекује веће проблеме током зиме.

Према његовим речима, проблем је око 1.500 миграната који углавном бораве у Београду у парку код Аутобуске станице или у импровизованим склоништима.

Они нису регистровани и углавном потичу из земаља и припадају категоријама које ниједна земља ЕУ не жели да прими, рекао је Цуцић за Бету.

Њихов број се повећава, указао је Цуцић и додао да је реч о углавном економским мигрантима из земаља које нису захваћене ратним сукобима.

Напоменуо је и да би та ситуација могла да буде решена за свега неколико сати, али да Србија не жели да примењује силу према "тој муци и беди".

Нерегистроване мигранте Цуцић је позвао да се пријаве и сместе се у неки од прихватних центара Комесаријата за избеглице и миграције.

"Саветујем им да иду у неки од наших центара, то је једини начин да дођу на листу, ако и не буду стављени на њу, бар ће знати на чему су", навео је Цуцић и додао да ће у Европску унију најлакше ући породице, док је за самце отежана проходност.

Цуцић је критиковао поједине организације које, како је оценио, обмањују мигранте, па их погрешно и против њиховог интереса саветују да је боље да се не пријаве, па чак ризикују и одлазак у затвор због илегалног боравка у земљи.

За оне мигранте које Европска унија дефинитивно не буде хтела комесар види два могућа решења - или да се у договору са ЕУ постигну и спроводе споразуми о реадмисији у земље порекла, или да се враћају у суседне земље из којих су ушли на територију Србије.

Ипак, ово друго решење Цуцић је описао као "игранку", пошто би мигранти, према његовој процени, поново покушавали да се домогну жељених дестинација у ЕУ.

Према речима комесара, око 100 миграната поднело је захтев за азил у Србији и они углавном сарађују са Комесаријатом и раде као преводиоци.

"То су све јако добра деца из добрих породица, не бисмо се постидели када би они остали овде", указао је Цуцић.

Како је навео у последњих неколико месеци нема драстичних промена када је реч о броју миграната који бораве у Србији, и та цифра се креће око 6000 до 6.500.

Комесар је задовољан због тога што је Србија успела да избегне македонски или грчки сценарио и као последицу мигрантске кризе није имала кампове попут оног у Игуменију, познатог са фотографија и видео-снимака.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се