Представљена 23. генерациjа фондациjе "Привредник"

Свечаном академијом у Градској кући у Новом Саду представљена је 23. генерација питомаца фондације "Привредник" која финансијски и на друге начине помаже најбоље ученике и студенте.

Академији су између осталих присуствовали министар за рад, запошљавање, борачака и социјална питања Александар Вулин, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, ректор Новосадског универзитета Душан Николић и бројни донатори који помажу рад фондације.

Александар Вулин је рекао да вечерашњи догађај није само везан за Нови Сад него за сву децу у Србији и да се ради о догађају којим показујемо да смо још увек у стању да и у овим тешким временима покажемо колико нам је стало и да смо у стању да сачувамо традиције оних бољих који су били пре нас, али да то пренесемо на генерације које долазе после нас.

"Хуманитарно друштво 'Привредник' постоји заиста дуго и не дозвољава да се традиција прекине. Данас ћемо упознати сјајне девојке и момке који су били штићеници фондације 'Привредник' и који су се одшколовали захваљујући тој фондацији, али исто тако ћемо видети и неке нове клинце који ће тек учити и стварати", рекао је Вулин.

Према његовим речима, фондација "Привредник" је у данашњем времену, када се често не води рачуна о онима којима је помоћ потребна, заиста драгоцен пример.

Обраћајући се питомцима фондације "Привредник" министар Вулин је рекао да вечерас славимо наду, јер су они наша нада и надамо се да ће свет једног дана са тим младим људима бити бољи него што је данас.

"Свако од нас је био дотакнут људском добротом и свако од нас је бар једном схватио да није на прави начин вратио доброту тој особи. Зато је ово прилика да вама питомци ми вратимо ону доброту коју су нама наши стар дали и да вам покажемо колико нам је стало како ћете изгледати једног дана", рекао је Вулин.

Захвалио је људима из фондације "Привредник" што су нам, како је рекао, омогућили да поделимо нашу наду.

"Ми смо нашој деци дали живот, а сада је време да им дамо Србију вредну живљења", нагласио је Вулин.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је истакао да је Град Нови Сад привилегован што има могућност да буде домаћин данашње свечане академије и прилику да поздрави 23. генерацију фондације "Привредник".

Питомцима је поручио да фондација треба да буде њихова звезда водиља и пожелео им да их ентузијазам са којим данас уче прати и у будућности на радним местима на којима буду запослени.

"Желимо да једног дана видимо како су питомци постали бољи људи од нас", истакао је Вучевић, који је новинарима рекао да сви они који су у систему власти морају подржавати пројекте какав је фондација "Привредник".

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је осврћући се на основне принципе фондације "Привредник", а то су рад, штедња и честитост, рекао да морамо много више да радимо и много више да штедимо да бисмо одржали јавну реч.

"Та јавна реч мора бити део основних принципа фондације, а то је честитост", рекао је Мировић.

Ректор Новосадског универзитета Душан Николић рекао је да није случајно што је баш Нови Сад добио престижне титуле Европске престонице културе и Омладинске престонице Европе, као што није случајно да су се баш у Новом Саду укрстили путеви двеју значајних институција српског народа - Матице српске и фондације "Привредник".

Управитељ фондације "Привредник" Јово Радић присутне је упознао са историјатом Српског привредног друштва фондација "Привредник", кога је 1897. године у Загребу основао Владимир Матијевић, а чији донатори су између осталог били Михајло Пупин, Никола Тесла, Краљ Александар Карађорђевић, Јован Цвијић и многи други.

фондација је реоснована 1993. године у Новом Саду и од тада сваке године прима нове генерације питомаца, а свечана академија поводом представљања питомаца постала је традиција.

Радић је рекао да ће фондација своје питомце помагати стипендијама у висини од 8.000 динара на месечном нивоу, те да ће им омогућити да бесплатно уче неки страни језик по сопственом избору.

Митрополит Загребачко - Љубљански Порфирије који је председник Управног одбора фондације, рекао је да ће у школској 2016/2017. фондација имати 150 питомаца, од чега је њих 41 вечерас приви пут постало дипломцем те најстарије живе задужбине у српском народу, док су остали питомцима постали ранијих година и сада су својим радом, штедљивошћу и честитошћу продужили свој статус.

Владика Порфирије на вечерашњој свечаности уручио је и захвалнице заслужнима за успешан рад фондације, а међу њима су били и Вулин, Мировић, Вучевић, затим ректор Николић, директор Радио телевизије Војводина Миодраг Копрвица као и неколико најистакнутијих донатора фондације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи