Споразум о сарадњи Фондације "Тијана Јурић" и Центра за заштиту жртава трговине људима

У сусрет Светском дану детета који се обележава 20. новембра, Центар за заштиту жртава трговине људима и Фондација "Тијана Јурић" потписали су Споразум о међусобној сарадњи у циљу интензивније борбе против трговине људима и подизању свести јавности о том друштвеном проблему, с акцентом на трговину децом.

Потписници Споразума, директорка Центра за заштиту жртава трговине људима Сања Кљајић и оснивач Фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић, појаснили су кораке успостављене сарадње, и учешће у заједничким акцијама и националним кампањама.

"Дуже време смо имали жељу да успоставимо чврсту и поуздану сарадњу са организацијом која има искуства на пољу трговине људима и која је у директном контакту са жртвама. Нажалост, времена су таква да учимо на примерима, на жртвама које пролазе ужасну тортуру, али ми ћемо се трудити да максимално искористимо и ону другу могућност, односно све превентивне механизме који су у складу са законом, да у наредном периоду број жртава буде мањи", рекао је Игор Јурић.

Према његовим речима, нарочито погађа чињеница да, у зависности од периода, чак и до 50 одсто укупног броја жртава чине деца.

"Из тог разлога, као организација која се бави безбедношћу деце на улици и на интернету, имамо обавезу да се бавимо и темом трговине људима, и да указујемо самој деци и њиховим родитељима како да избегну опасности", истакао је Игор Јурић након потписивања споразума.

Сања Кљајић и Игор Јурић најавили су заједничко обележавање значајних датума попут Светског и Европског дана борбе против трговине људима кроз националне акције, анимирање локалних заједница у превентивном деловању против трговине људима, повезивање са организацијама из региона ради размене искустава о превентиви, пружању заштите жртава у судском процесу и њиховом даљом социјализацијом након изласка из ланца трговине.

"Као државна институција која има улогу идентификације и директне помоћи жртвама трговине људима, вођење евиденције и документације, координације заштитом жртава, свакако да смо заинтересовани и за превенцију. Сама превенција је од великог значаја, имајући у виду велики број деце која постају жртве трговине људима", рекла је Кљајићева.
Центар је, како каже, Фондацију "Тијана Јурић" препознао као веома значајан ресурс у том погледу, као организацију која својим капацитетима може да доспе до најугроженијих, а то су деца.

"Ми у томе можемо да им помогнемо, како обогаћивањем садржаја и коришћењем резултата анализа које редовно радимо, па чак и да циљамо чак категорију која је најугороженија, али и да ставимо акценат на начин на који се врши регрутациија деце у трговини људима", истакла је Кљајићева.
Игор Јурић је додао и да ће две организације у наредном периоду едуковати циљне групе.

"У правцу подизања свести јавности, заједно ћемо покренути серијал едукативних текстова којима ћемо покушати да укажемо шта се све подразумева под трговином људима, какви облици овог кривичног дела постоје, какав је профил жртве а какав трговца, како трговина људима прелази у трговину органима и остало. На тај начин желимо да се обратимо одраслој популацији и младима, док ћемо за децу у основним школама припремити едукативни материјал прилагођен њиховом узрасту", истакао је Јурић.

Овом приликом је најавио и да ће едукатори Фондације "Тијана Јурић" ускоро проћи и обуку од стране сертификованих предавача Министарства унутрашњих послова управо о трговини људима, што ће додатно побољшати квалитет едукација које Фондација спроводи у школама широм Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи