Црна статистика: У сваком одељењу четворо деце жртве сексуалног насиља

На Европски дан против сексуалног насиља над децом, у Србији забрињавајућа статистика – у сваком одељењу српских школа по четворо деце узраста од 10 до 18 година преживело је неки вид сексуалног насиља. Зато ће та тема од следеће недеље ући у редован план и програм вртића и школа, најављују Министарство просвете и Инцест траума центар. А како најмлађе заштитити и од других видова злостављања и занемаривања – говориће се наредна три дана, која су посвећена правима деце.

Тамо где би требало да се осећају најсигурније, малишани често доживљавају непријатна искуства. У својој кући, свако четврто дете трпи неки вид насиља, показују подаци Уницефа.

"Мислим да не постоји свест о томе. Насиље се дешава јер у друштву, у породицама људи не схватају да повређују дете. Они мисле да га тако одгајају и васпитавају, aли родитељи не морају нужно да га кажњавају физички", истиче директор канцеларије Уницефа у Србији Мишел Сен Ло.

О насиљу деца говоре нерадо, а најтеже причају о сексуалном злостављању. Док проговоре прођу и године, зато је један од важнијих помака то што кривично дело сексуалног злостављања малолетника не застарева.

Међутим, још треба радити на томе да надлежни више користе законске могућности којим би деци могли да олакшају тешке тренутке.

"Иако закон даје могућност да се деца саслушавају у посебно опремљеним просторијама, скрин собама у којима се не сусрећу са насилником, треба да покушамо да дете највише једном или два пута саслушамо, да оно не понавља шта му се дешавало. Сваки пут имамо ситуацију да Центар за социјални рад пита дете, па полиција, па тужилаштво – па дођете у суд. Имали смо ситуацију када је дете седам пута саслушавано", указује заменица заштитника грађана Гордана Стевановић.

И када желе да пријаве насиље, деца не знају коме и како да се обрате. Половина малишана ни са ким никада није разговарала о сексуалном насиљу. Због тога је важно да се о њему учи од малих ногу, напомињу у Инцест траума центру.

"Први пут тема сексуалног насиља над децом улази од вртића до факултета у редовни, постојећи наставни план и програм. Деца од три па до 18 година од следеће недеље имају ресурсе, значи њихови наставници, васпитачи ће у оквиру 10 предмета, што се тиче школа у редовном постојећем наставном плану, учити о овој теми", указује Душица Попадић из Инцест траума центра.

Ни та сазнања не вреде много уколико изостане подршка надлежних институција. Упућени упозоравају да чак и органи који контролишу да ли систем правилно реагује на насиље, неретко ни сами не знају како да препознају проблем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи