Регистрација возила и уз неплаћену казну

Члан закона који је онемогућавао издавање путних исправа или регистрацију возила због неизмирених казни, није у складу са Уставом, одлучио је Уставни суд.

Са шалтера ускоро нећете одлазити без обављеног посла, чак и ако нисте платили казну за неки прекршај. У Уставном суду не желе да образлажу зашто су тако одлучили: све ће, кажу, у наредних 15 до 20 дана бити објављено у Службеном гласнику.

"Што конкретно значи да, од тог дана, престаје да важи одредба закона за коју је утврђено да није сагласна са Уставом", наводи Уставни суд.

Да се због неплаћених казни не може ускраћивати било које право, указивали су у канцеларији омбудсмана. Тиме се, тврдили су, стављају у неравноправан положај у односу на друге грађане.

"Уколико грађани имају потраживања, она се намирују у законом предвиђеној процедури. А овде смо имали случај да држава привилеговано наплаћује своја потраживања на тај начин да грађанин неће моћи да оствари неко од својих права која му иначе припадају, а то је право да региструје ауто или продужи возачку дозволу", рекао је Милош Јанковић, заменик заштитника грађана.

Надлежни не крију да је управо због такве праксе знатно порасла наплата казни. Ипак, верују да се због одлуке Уставог суда то неће променити. Грађане упозоравају.

"Њихове казне остају на снази. Значи, они тиме нису аболирани од новчаних казни, где су правоснажном судском одлуком осуђени на одређену новчану казну, али не може се више ни спровести на такав начин", каже Зоран Пашалић из Прекршајног суда.

Држава има и других метода да грађане натера да плаћају казне, напомиње Пашалић. Крећу се од издавања потернице, до затворских казни.

"Ако неки окривљени, већ осуђени који није платио новчану казну, не буде је платио у предвиђеном року, та казна ће му се заменити казном затвора у односу хиљаду динара за дан затвора и прекршајни судови ће ићи на спровођење ове мере", објашњава Пашалић.

Према првобитној верзији Закона о прекршајима из 2013, због неплаћених казни ускраћивао се чак и повраћај појединих личних докумената и регистрација предузетничке делатности. Одредбе су ублажене почетком године, али се одлука Уставног суда односи на обе верзије.

број коментара 7 пошаљи коментар
(петак, 02. дец 2016, 14:21)
Nemanja Lukovic [нерегистровани]

...

Mene su upravo vratili sa saltera jer kaznu koju sam platio nisu proknjizili. E to je nasa drzava i ako si cist i nemas dugovanja prema nikome opet si duzan... Ko je bre odgovoran za to? Ima li ko to da zaustavi

(четвртак, 17. нов 2016, 12:36)
anonymous [нерегистровани]

Re:Ako je zemlja uredjena

Nije poenta u žalbi Ustavnom sudu (usput, znaš li koliko vremena protekne od žalbe do odluke), nego u onima koji donose neustavne zakone. Nemoj biti zagovornik reze "bolje je lečiti nego sprečiti".

(четвртак, 17. нов 2016, 10:54)
anonymous [нерегистровани]

Ako je zemlja uredjena

Pa zalite se ustavnom sudu. Valjda to imate.

(четвртак, 17. нов 2016, 10:32)
anonymous [нерегистровани]

I šta sad?

Problem je to što ne postoji način da oni koji donose neustavne zakone i podzakonske akte snose bilo kakvu odgovornost sa svoj potupak. A trebalo bi. I ne samo za ovaj slučaj.

(четвртак, 17. нов 2016, 10:20)
anonymousGeorge [нерегистровани]

nema druge.

O cemu ti pricas covjece.? Bahata drzava? Zivim u jednoj od naj uredjenijih zemalja na svjetu gdje ako ne pltite kaznu ne mozete da registrujete kola, niti da produzite dozvolu. Tako se to radi u savremenom svjetu.

(четвртак, 17. нов 2016, 08:47)
anonymous [нерегистровани]

Nema druge

Ovu drzavu treba samo parama,kao u ovom slucaju, oduciti od bahatosti. I na mnogim drugim poljima se ona tako ponasa.

(четвртак, 17. нов 2016, 00:17)
anonymous [нерегистровани]

Kazne

E sad lepo svi koji su bila uskracena ustavom zagarantovana prava prasavijte tabak i tuzite drzavu za odstetu!