Регистрација возила и уз неплаћену казну

Члан закона који је онемогућавао издавање путних исправа или регистрацију возила због неизмирених казни, није у складу са Уставом, одлучио је Уставни суд.

Са шалтера ускоро нећете одлазити без обављеног посла, чак и ако нисте платили казну за неки прекршај. У Уставном суду не желе да образлажу зашто су тако одлучили: све ће, кажу, у наредних 15 до 20 дана бити објављено у Службеном гласнику.

"Што конкретно значи да, од тог дана, престаје да важи одредба закона за коју је утврђено да није сагласна са Уставом", наводи Уставни суд.

Да се због неплаћених казни не може ускраћивати било које право, указивали су у канцеларији омбудсмана. Тиме се, тврдили су, стављају у неравноправан положај у односу на друге грађане.

"Уколико грађани имају потраживања, она се намирују у законом предвиђеној процедури. А овде смо имали случај да држава привилеговано наплаћује своја потраживања на тај начин да грађанин неће моћи да оствари неко од својих права која му иначе припадају, а то је право да региструје ауто или продужи возачку дозволу", рекао је Милош Јанковић, заменик заштитника грађана.

Надлежни не крију да је управо због такве праксе знатно порасла наплата казни. Ипак, верују да се због одлуке Уставог суда то неће променити. Грађане упозоравају.

"Њихове казне остају на снази. Значи, они тиме нису аболирани од новчаних казни, где су правоснажном судском одлуком осуђени на одређену новчану казну, али не може се више ни спровести на такав начин", каже Зоран Пашалић из Прекршајног суда.

Држава има и других метода да грађане натера да плаћају казне, напомиње Пашалић. Крећу се од издавања потернице, до затворских казни.

"Ако неки окривљени, већ осуђени који није платио новчану казну, не буде је платио у предвиђеном року, та казна ће му се заменити казном затвора у односу хиљаду динара за дан затвора и прекршајни судови ће ићи на спровођење ове мере", објашњава Пашалић.

Према првобитној верзији Закона о прекршајима из 2013, због неплаћених казни ускраћивао се чак и повраћај појединих личних докумената и регистрација предузетничке делатности. Одредбе су ублажене почетком године, али се одлука Уставног суда односи на обе верзије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи