Лабораторија: Нисмо радили суперанализу кашица

"СП лабораторија" из Бечеја демантовала је да је спровела суперанализу производа "јувитана", додајући да је само испитивала производе које је у склопу своје интерне контроле послао произвођач "Свислајон Таково". Министарство здравља напомиње да је суперанализу одређених производа могуће радити само у акредитованој лабораторији и искључиво на истим узорцима, на којима су рађене првобитне анализе.

Компанија "Свислајон Таково" саопштила је да је суперанализа контроле здравствене исправности дечје хране "јувитана", урађена у акредитованој "СП лабораторији" у Србији, показала да је присуство пестицида и до 30 пута мање од резултата до којих је дошла Санитарна инспекција Министарства здравља. 

"Да би се нешто звало суперанализом неопходно је да се и узорак за анализу и узорак за суперанализу узоркују од стране службеног лица у исто време, да узорци буду идентични и прописно обележени, напомиње се у саопштењу СП лаборатирије.

Како се додаје у саопштењу, У "СП лабораторију" је сам произвођач доставио узорке седам производа "јувитана".

"СП лабораторија" позива компанију "Свислајон Таково" да објави извештаје "СП лабораторије" у целини, у којима је наведено да ли предметни узорци одговарају или не одговарају захтевима у погледу дозвољених нивоа пестицида, а у складу са Правилником о здравственој исправности дијететских производа.

По захтеву надлежних државних институција можемо ставити на увид извештаје о испитивању кашица "јувитана", које је реализовала СП лабораторија, наводи се у саопштењу.

Из лаборатије напомињу да је по Правилнику о здравственој исправности дијететских производа максимално дозвољен ниво резидуа пестицида у храни за одојчад и малу децу 0,01мг/кг, а за неке одређене резидуе и ниже.

Додају да "СП лабораторија" није овлашћена да саопштава или кометарише резултате извршених анализа у јавности и да имају обавезу да испитивања "спроводе на начин који обезбеђује потпуну поверљивост према кориснику".

Министарство: Суперанализа само на истим узорцима

У међувремену. Министарство здравља је саопштило је да је  суперанализу одређених производа могуће радити само у акредитованој лабораторији и искључиво на истим узорцима, на којима су рађене првобитне анализе.

Они су, поводом саопштења компаније "Свислајон Таково" да су рађене суперанализе њихових производа у "СП лабораторији" и да су сви производи по најстрожим европским стандардима исправни, навели да је Санитарна инспекција анализирала 27 производа те компаније у овлашћеној лабораторији Градског завода за јавно здравље, те да је суперанализу једино могуће радити на истим производима.

"Градском заводу за јавно здравље Београда нико се до данас није обратио са захтевом да се део узорака које су анализирали достави референтној лабораторији на евентуалну суперанализу, наводи се у саопштењу.

Санитарна инспекција Министарства здравља, како кажу, обавила је, у складу са чланом 9. Закона о безбедности хране, контролу 27 производа компаније "Свислајон Таково" и на основу резултата анализа обављених у овлашћеној и акредитованој лабораторији Градског завода за јавно здравље Београда, обавестила јавност да постоји основана сумња у безбедност хране, која би могла да представља ризик по здравље.

Иначе, у саопштењу се прециозира да лабораторије у иностранству обављају анализе узорака у складу са законима о безбедности хране који важе у тим државама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи