Ипсос: Бела куга значајно друштвено и национално питање

Више од 80 одсто грађана држава у региону означило је проблем беле куге као изразито значајно друштвено и национално питање, а посебно висок степен значаја овој теми придаје се у Србији и Хрватској, показало је истраживање агенције Ипсос.

Грађани такође сматрају да политички естаблишмент поклања премало пажње том питању. У том погледу јавност у Србији и Хрватској поново је најкритичнија према својим владама.

Анкета је показала да бела куга или феномен депопулације у свим земљама у окружењу има, бар кад је општа јавност у питању, изразити значај.

Истраживање агенције Ипсос урађено је за потребе емисије новог серијала "Окружење", медијског пројекта у продукцији Центра за демократију и помирење у Југоистоцној Европи (ЦДРСЕЕ), која ће у петак бити емитована на Радио-телевизији Србије и на јавним сервисима земаља региона.

Анкета, достављена Танјугу, спроведена је у земљама региона крајем прошле године, методом разговора "лицем у лице" и обухватила је по 1.000 људи у свакој држави.

Више од 50 одсто испитаника у Црној Гори сматра да је бела куга један од важнијих проблема са којима се суочава њихова земља, док 30 одсто верује да је то умерено важан проблем за земљу.

Само 13 одсто испитаника сматра да је то неважан или углавном неважан проблем за Црну Гору.

На питање колико влада Црне Горе посвећује пажњу борби против беле куге, 74 одсто испитаника одговара - премало, 19 одсто верује да су мере сасвим довољне, док пет одсто испитаника сматра да влада преузма превише мера.

У Хрватској 95 одсто грађана верује да је то веома важан проблем, од чега 75 одсто верује да је један од важнијих проблема са којима се суочава та земља.

Тако 89 одсто испитаника верује да Хрватска посвећује премало пажња борби против беле куге, осам одсто сматра да су мере сасвим довољне, док три одсто испитаника сматра да влада преузима више него што је потребно.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво