Акција “Искључи насиље - Држава јача од насилника”

Министарство правде покренуло је акцију "Искључи насиље" којом се указује да је статистика у области породичног насиља поражавајућа, уз поруку да ће држава убудуће имати "нулту толеранцију" према насилницима, као и да ће победити у тој борби.

Акција "Искључи насиље" представљена је у Дому Народне скупштине, а председница парламента Маја Гојковић истиче да се шаље порука да нема места насиљу у породици и да насиље није лична ствар, преноси Танјуг.

"Насиље је ствар државе и друштва и зато је важна порука која се шаље са акције Министарства правде. Скупштина се активно укључила тиме што је јуче започела расправу о два изузетно важна закона, који показују да Србија не подрзава само симболично борбу, већ активно делује тако сто је упутила два предлога закона", рекла је Гојковићева.

Она је изразила очекивање да ће измене Кривичног законика и Предлог закона о спречавању насиља у породици усвојити до 25. новембра када се обележава Дан борбе против насиља над женама.

Тако се, истиче Гојковић, шаје порука нулте толерацније према насилницима и показује се да је држава јача од насиља.

Министарка правде Нела Кубуровић навела је да се законским предлозима о којима се расправља у парламенту, изменама Кривичног законика и Предлогу закона о спречавању насиља у породици, системским мерама ради на спречавању насиља.

"Велики значај закона је што унапређује сарадњу између свих органа са циљем да се спречи насље и помогне жртавама", рекла је Кубуровићева, изражавајући наду да ће их посланици подржати.

Министарка правде је говорећи о кампањи "Искључи насиље" казала да се покреће истоимени сајт, и позвала друге државне органе да се укључе у ту акцију.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да су та законска решења права прилика да се покаже јединство Србије.

Он је указао да се тим решењима даје могућност државним органима да се ефикасније боре против насиља у породици.

"Полицајац има обавезу да изађе на терен, да изврши процену, анализира ризик, има могућност да удаљи насилника из домаћинства", рекао је Стефановић, додајући да ће полицајци проћи одговарајуће обуке.

Према његовим речима, МУП је спреман да се ухвати у коштац и победи у тој борби, а победа је да се насиље у породици смањује, јер је сада то једини вид криминалитета који напредује.

Стефановић је истакао да се све више жена одлучује да пријави насиље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се