Неисправне још три "Јувитанине" кашице

Пестициди у недозвољеним количинама пронађени су у још три производа дечје хране "Јувитана". Детаљи о количини пронађених пестицида биће познати наредних дана. До тада, те кашице не би смеле да се нађу у продаји. У Министарству здравља наводе да су прекорачене количине штетних материја минималне и да не би требало да представљају опасност по здравље деце. Фабрика дечје хране у Инђији привремено је затворена.

Из две акредитоване лабораторије, два различита резултата. Прва анализа је рађена на захтев произвођача, јер без ње роба не би могла да буде у промету. Другу анализу тражило је Министарство здравља у контроли.

"Испоставило се да је произвођач поседовао лабораторијске налазе о здравственој исправности, а да је на терену очигледно утврђено супротно", указује начелник Одељења санитарне инспекције Сремског округа Милош Лукић.

Чега је све било у кашицама и у којој мери, још није познато. Од тога, кажу лекари, зависи да ли ће бити штетних последица.

"Праг стварно токсичне дозе је знатно виши него што је дозвољено. Ту постоји једна безбедносна зона, заштитна зона, верујем да ће она заштитити нашу децу у овом случају, али свакако да треба схватити крајње озбиљно овакав случај", указује др Срђа Јанковић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

Више пута родитељи су се жалили на буђ и црве у дечјој храни, кажу у једној од организација потрошача. Највеће сумње, истичу, изазивају сировине које се налазе у готовим производима.

"Сировине су најспорније. Да инспекција и сам произвођач контролишу порекло сировине, квалитет сировине, не би се дешавало све ово, заправо сама сировина је проблематична и рок трајања", објашњава Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије.

Министарство здравља позива грађане да, уколико у продаји примете спорне производе, пријаве санитарној инспекцији. Списак тих производа је на сајту Министарства.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво