Промовисана услуга "Породични сарадник"

Услуга "Породични сарадник", која ће помагати функционисању рањивих породица да се деца из њих не измештају, биће уврштена као стална у систему социјале заштите, најавио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић.

Ова услуга представљена је у оквиру конференције "Прекинути круг искључености: јачање породица које живе у вишеструкој депривацији".

Реч је о услузи из пројекта који је покренут 2013. у сарадњи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Уницефа.

Шеф делегације ЕУ Мјакл Давенпорт, који је присуствовао промоцији, рекао је да Србија напредује на пољу заштите деце, а да је то и њен задатак на пољу ЕУ интеграција.

У извештају Европске комисије назначено је, каже Давенпорт, да је потребна ефикаснија координација система за заштиту деце.

Србија је, ипак, уз помоћ ЕУ, истакао је, постигла велики успех на унапређењу положаја деце.

Како је навео, ЕУ је дала подршку и пројекту оснивања услуге породични саветник.

"Свака породица има потенцијал да се мења због детета а ми морамо да препознамо оне које то не могу саме и да им помогнемо", истакао је Давенпорт.

Иванишевић је рекао да је "породични сарадник" нова услуга која ће бити уврштена у услуге локалне заједнице.

За наменске трансфере из којих ће се финансирати услуге локалне заједнице ресорно Министарство је у априлу издвојило 400 милиона динара, а од следеће године планира се још више.

"Желимо да прикажемо целом свету да не желимо да градимо институције као једини излаз за децу, већ да јачамо породицу и да је дете нпусти само ако је то преко потребно", истакао је Иванишевић.

Почетна средства за реализацију пројекта, дала је фондација Новак Ђоковић чиме је омогућено ангажовање првих осам породичних сарадника, с пуним радним временом и по два у свакој установи.

Представница фондације Горана Џуџа Јаковљевић рекла је да услуга породичног сарадника почива на праву детета, али и да такве услуге не смеју остати на нивоу пилот пројекта, већ да морају постати део система.

Представник једног од покретача пројекта, директор Уницефа у Србији, Мајкл Сент Лот, похвалио је Министарство за рад зато што, како је навео, доследно спроводи реформу унапређења положаја деце упркос економским тешкоћама.

У прилог томе Сент Лот је поменуо да је прошле недеље добио писмо из Перуа у којем га питају да ли Србија може да подели са њима своја искуства из те области.

Он је апеловао на Владу Србије и ресорно министарство да се обезбеде средства да услуга породичног сарадника буде доступна на нивоу целе државе.

Пројекат је покренут с циљем да "породични сарадник" буде услуга која представља подршку породицама у којима постоји ризик од измештања детета као и породицама у којима се планира повратак детета, а након окончања мере којом је дете из те породице било издвојено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво