Министарство здравља: Утврђена неисправност још осам "Јувитана" производа

После кашица, опасни пестициди пронађени су у још осам производа дечје хране "Јувитана" коју производи "Свислајон Таково" из Инђије, потврђено је РТС-у у Министарству здравља. Пре четири дана Министарство је саопштило да су одређене серије дечје хране тог произвођача повучене са тржишта, јер је у њима пронађен већи број одређених врста пестицида. У међувремену, Фабрика дечје хране у Инђији је привремено затворена.

Зоран Панајотовић помоћник министра здравља задужен за инспекцијске послове каже за РТС да је Министарство око 15 часова добило анализе још девет узорака дечје хране "Јувитана" и да је на основу анализа утврђено да је осам узорака показало здравствену неисправност.

"Предузели смо мере, обавестили произвођача да повуче те производе, обустави промет и контролисаћемо како се то одвија", каже Панајотовић.

Додаје да су, што се тиче опасности по здравље деце, најмеродавнија мишљења Завода за јавно здравље.

"Према досадашњем искуству, могу да кажем да су количине веома мале да би могле да изазову било какве поремећаје здравља деце", каже Панајотовић.

Истиче да ако родитељи имају те производе код куће, могу да их врате у продавницу где су их купили или директно да их врате произвођачу.

Додаје да инспекција сутра ујутуру креће на терен и да ће контролисати процес повлачења.

Утврђиваће се да ли је број производа који је стављен у промет усаглашен са бројем производа који је повучен, речено је агенцији Бета у министарству.

"Уколико инспектори негде затекну спорне производе, биће уклоњени на лицу места уз подношење пријаве против продавца", истичу из Министарства здравља.

Министарство је 8. новембра објавило је да се сумња у здравствену исправност седам врста "Јувитана" дечијих кашица и да би могле представљати ризик по здравље деце, јер је у њима пронађен повећан садржај одређених врста престицида.

Након тога, фабрика дечје хране "Јувитана" у Инђији обуставила је производњу и саопштила да ће забрана производње трајати док акредитоване лабораторије не испитају здравствену исправност сировина и готових производа који се налазе на лагеру у фабрици.

У саопштењу компаније "Свислајон Таково" наводи се да уколико налаз Министарства здравља буде тачан, биће уништене залихе спорних производа, а фабрика у Инђији ће бити трајно затворена.

Та компанија је нагласила и да неће дозволити гашење свог најјачег бренда у производњи дечје хране и да ће фабрика бити измештена тамо где ће се на тржишту обезбедити здравствено исправне сировине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи