Мистичне лепоте Ртња

Планина Ртањ могла би да постане нова дестинација за домаће и стране туристе јер је све више привредника који би да посао започну на тој планини. Општина Бољевац развојну шансу види у афирмацији тог краја, па је за израду детаљне регулације околине Ртња ове године у буџету планирала две и по милиона динара.

У подножју планине, до средине шездесетих док је радио рудник, живело је око 2.000 људи. Старији памте да је насеље било монденско са уређеним парком, бројним вилама, витражним розаријумом и терасом за дружење гостију.

"Тога данас више нема. Ртањ је остао са неких 100-150 житеља, углавном пензионера који немају ни продавницу. Међутим, овај крај има неку перспективу", истиче староседелац Зоран Марковић.

Ртањ данас походе углавном планинари и авантуристи који из ових крајева не одлазе без меда и букета ртањског чаја. Последњих година ту су и научници који ову планину на југоистоку Србије проучавају као мистичну, тространу пирамиду.

"Његове истанчане фреквениције забележене на врху и у подножју, магнетене аномалије које постоје око њега јесу неке карактеристике које га апсолутно издавајају од других планина", каже Саша Нађфеји из Центра за истраживање и екологију "Дух Ртња".

Од подножја до врха планинарима треба три сата хода. Цвијић је забележио да се са Шиљка на 1.565 метара, при ведром времену, види ушће Саве у Дунав.

Кроз објектив, професионалном фотографу Зорану Зетовићу из Зајечара Ртањ је годинама инспирација.

"Имам више од 500, 600 фотографија, и зими и лети, али посебно зими када је залазак сунца иза његовог врха феноменалан и када се зраци сунца виде као лепеза", каже Зоран.

Смештен између Параића и Зајечара, са бројним пећинама, несвакидашњим ватреним лоптама, ендемичним биљним врстама и бањама у подножју, Ртањ је од Београда и Софије удаљен око 200 километара, а од Ниша двоструко мање.

"Ртањ постаје озбиљна развојна шанса, тражена дестинација. Многи долазе, интересују се, питају и купе оно што могу да купе и што је извесно", каже председник Општине Бољевац Небојша Марјановић.

На пролеће ће ту нићи нови хотел, вредан око три милиона евра. Та инвестиција требало би да оживи Ртањ јер се домаћини надају посети домаћих али и гостију из суседне Буграске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво