Шапчани чувају успомену на јунаке Првог светског рата

У Првом светском рату, Шабац је изгубио половину становника. Због великог страдања и материјалног разарања, тај град добио је назив српски Верден. Да се јунаци, преци и жртве не забораве, посебно се труде ђаци и наставници из Основне школе "Јеврем Обреновић".

У Првом светском рату, Шабац је добио три ордена - Француски и Чехословачки ратни крст, и Карађорђеву звезду са мачевима.

"У Првом светском рату Шабац је прошао кроз велика страдања, многе зграде су порушене, да не причамо о великом губитку народа, Шабац је због тога назван српски Верден, по Француском граду.'',каже Јана Јанковић ученица осмог разреда.

"Церска битка је прва савезничка победа у Првом светском рату, и ми Шапчани смо поносни на ту победу која је била на Церу, јер већина војника је била са овог простора'', рекао је Лука Ковачевић, ученик осмог разреда.

Иако историју Првог светског рата тек треба да уче, шабачки основци са поносом кажу да о страдању својих предака већ много знају.

"Пола милиона деце остало је ратна сирочад, сваки други војник који је отишао у рат, није се вратио кући како прелазећи Албанску голготу или у самом рату, 28 одсто становника Србије је умрло или остало мобилисано, то је била велика катастрофа за Србију'', наводи Маријана Јокичић, ученица осмог разреда

"Мислим да се велики број грађана Србије огресио о своје чукундедове и прадедове, заборавивши их све ове године уназад, и неки мото у нашој школи ученика последње четири године је не дамо им да умру други пут'', каже Јелена Јеврић, наставник историје ОШ "Јеврем Обреновић".

Поделом наталијиних рамонди и флајера, ђаци већ четири године, Шапчане подсећају на херојство у Великом рату, и значај симбола данашњег празника.

"Наталијина рамонда је симобол Првог светског рата, познатија као цвет феникс, зато што она симболизује српску војску, која се храбро борила'', каже Теодора Макевић, ученица осмог разреда.

"Зелено - црна трака симболизује Албанску споменицу коју је добио сваки ратник преживели добио, и свака породица умрлих ратника је добила Албанску споменицу", каже Јана Филиповић, ученица осмог разреда.

На јунаке и страдале Шапчане у Церској бици, подсећа и спомен-чесма, која је пре две године постављане у центру града, у близини споменика са три ордена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи