Национална матура уместо пријемног испита на факултетима?

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је увођење пилот пројекта националне матуре од 2018. године, која би требала да замени пријемни испит на факултетима.

За просвету је важно и то што би до краја године у преговорима са Европском унијом могла да буду отворена, а потом и затворена поглавља која се односе на образовање, што ће тој области донети 60 милиона евра из европских фондова.

О свему томе министар је говорио на консултацијама са основцима, средњошколцима и студентима.  

Александар Радуловић, ученик шестог разред ОШ "Љуба Нешић" у Зајечару питао је министра када ће информатика постати обавезан предмет.

"Суочавамо са тим да технологија свакога дана све више и више напредује а ми у школи учимо како се праве табеле у ворду. То је један од главних проблема због којих сам ја дошао овде да се консултујем са министром", рекао је Александар.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић одговара да када су у питању наставници математике и информатике врло је довољан ресурс да се то крене са петим разредом.

"Биће и неких информатичких модела у гимназијама за следећу годину као пилот програма да информатички ниво подижемо од малена па до студија и идемо наповећан број студиојских група, на проширивање факултета тог профила", рекао је Шарчевић.

Говорило се отворен и искрено о проблемима у настави. Када ће се уредити тржиште уџбеника, куда иде родитељски динар, само су нека од питања која су интересовала ученике и студенте.

"Програм није савремен, још увек је некако стари програм и не користе се савремена наставна стредства што је нарочито битно у средним стручним школама", каже Матеја Туцовић, уученик Ваздухопловне академије

"Ја бих пребацила на проблеме самих ученика, општа незаинтересованпост, немотивација, не мислим да то зависи од њих самих већ више од окружења и те атмосфере која им се пружа приликом наставе", рекла је Нађа Милошевић, члан УО Уније средњошколаца Србије.

Александар Радуловић каже да се деца труде да личе на естрадне певаче и певачице, на старлете које су "покупили" са телевизије.

"Ја сам за то да се поново уведу школске униформе, а да школе направе свој грб тј. амблем", рекао је Радуловић.

Министар најављује и увођење националне и међународне матуре матуре.

"За сада имате модел да ученик средње коле мора да ради пријемни на једном факултету, па ако је то рецимо Машински, а фали му један поен-два, он испада из игре и тек у додатном року он аплицира за оно што је остало. Можда остане нешто што га апсолутно не интересује. Његова сколност је значи ка техници. А овог пута он може да пошаље апликације на неограничен број факултета", каже Шарчевић.

Пилот пројекат почиње 2018. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво