Шарчевић: Нема разлога за штрајк просветара

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је увођење пилот пројекта националне матуре од 2018. године, која би требала да замени пријемни испит на факултетима. Не види разлоге за штрајк просветара јер ће они добити највеће повећање плата од 6,5 одсто. Информатика обавезан предмет од идуће школске године.

Шарчевић каже да сада имамо модел да ученик мора да ради пријемни на једном факултету, па ако га не упише тек у наредном року може да аплицира за нешто где је остало места. "Можда њега то не занима", појашњава министар.

Са положеном националном матуром сваки свршени средњошколац моћи ће да пошаље апликације на неограничен број факултета.

"Други бенефит је што ће се на тај начин радити оцена школе, екстерна оцена једне целе генерације, јер се ту неће полагати предмет, два. Садашња матура је импровизација потпуна", рекао је Шарчевић након састанка са основцима, средњошколцима и студентима.

Према његовим речима, национална матура одавно је требала да буде уведена, наредне две године ће трајати припреме и финансира се из ИПА фондова.

Осим националне биће уведена и међународна матура која, каже министар, узор свима у свету, постоји од 1970. године и обухвата све континенте.

Њено полагање је мало теже, али ко је прође има отворена врата да аплицира на најпрестижнијим светским универзитетима попут "Харварда", "Сорбоне", као и да добије разне стипендије.

"Све то ће довести да наставник и ученик постају савезници у процесу, јер се труде да дођу до знања да то знање буде вредновано кроз неку оцену која ће доћи чак са другог континента", рекао је Шарчевић.

Увођење информатике као обавезног предмета 

Најавио је да ће информатика као обавезни предмет бити уведена у основне школе од наредне школске године.

Шарчевић је појаснио да ће информатика бити уведена уместо изабраног спорта, јер се мора водити рачуна о оптерећењу ученика.

Навео је да ће уз постојећа обавезна два часа физичког, ученици имати свакодневне физичке активности кроз оријентиринг и разне друге спортове. Ученике је занимало и да ли ће сексуално образовање бити уведено у школе, а министар каже да се неће уводити као посебан предмет, али да ће се та тема обрађивати кроз физичко васпитање, али и друге предмете.

Према његовим речима, нису у питању само полно преносиве болести, већ је и све више малолетничких прекида трудноћа, а то је проблем који може да доведе до стерилитета.

Упитан када ће уџбеници бити доступни свим ученицима у средњим стручним школама, министар просвете каже да се тај проблем мора решавати кроз дигиталне форме или кроз скрипте.

Одговарајући на питање куда иде родитељски динар, Шарчевић је рекао да се противи томе уколикошкола има сопствене приходе, а да родитељи који то плаћају имају право да питају школу где тај новац троши.

Министар просвете изјавио је да Национални савет за високо образовање није консултовао то министарство када је доносио такозвани Етички кодекс по коме ће доктор наука који је плагирао рад остати без титуле.

Врата за сарадњу са синдикатима остају отворена

Шарчевић не види разлоге за штрајк просветара јер ће они добити највеће повећање плата од 6,5 одсто.

Министар је позвао све представнике синдиката у просвети на радни састанак у понедељак, где би се разговарало о проблему технолошких вишкова, али и поручио да су им врата тог министарства увек отворена.

Шарчевић је прецизирао да ће просветари добити веће повећање од полиције, војске и запослених у здравству.

"Да ли је просвета требало одмах да дође на 12 одсто, како траже поједини синдикати, не знам, не водим ја ту политику. Мислим да то не би биило фер", рекао је Шарчевић.

Он је додао да ће се и тај проценат сустићи наредним повећањима, те да просветари то добро знају, али да синдикати, како је рекао, имају потребу да се огласе и на тај начин обавесте чланство да постоје.

"Питање је да ли су сви репрезентативни, да ли сви добијају онај додатак који су себи обезбедили, да ли има лажне запослености - ја имам хиљаду других питања за укупну јавност", нагласио је министар.

Подсетио је да је по доласку на министарску позицију све синдикате позвао на сарадњу, те да су формирани заједнички тимови који се баве технолошким вишковима. Не може, казао је, да неко тек тако изађе и каже да ништа није предузето.

"Ми смо пре два дана послали централну комисију у Лесковац и целу област смо пречешљали. Тамо где постоје сумње обавезни су да министарству доставе податке", рекао је Шарчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво