Јужна Морава излила се у околини Лесковца, ванредна ситуација у Прокупљу

Због обилних падавина евакуисана једна породица у Новом Пазару. У Прокупљу ванредна ситуација. Јужна Морава се излила на регионалном путу код Грделице и поплавила коловоз. Водостај река у Тутину је у константном опадању, док мештани санирају штету коју је поплава јуче нанела. Наранџасти метеоаларм на снази на југоистоку Србије. У крушевачком крају ситуација је стабилизована. У Бродареву поплављено 10 домаћинстава, а у Залугу око 30. Поплављено више домаћинстава на централном Косову.

Од почетка обилних падавина евакуисано је 39 особа, кажу у Сектору за ванредне ситуације. 

Ситуација у општини Тутин, након обилних падавина и поплаве, нормализована је јер су се реке Видрењак и Печаоница повукле у своја корита, а водостај је у константном опадању, закључак је данашње седнице Штаба за ванредне ситуације. 

Река Видрењак се у тој општини јуче излила и направила велику штету, па мештани покушавају да санирају штету.

Река Ибар у Рашкој је, у односу на ноћ, опала за десетак центиметара. Реке се повлаче у Сјеници, а и у Новом Пазару се стање нормализовало.

Штаб за ванредне ситуације у Новом Пазару због обилних падавина одлучио је да евакуише једну породицу, али и да, уколико водостај Лима буде висок, затвори два жичана моста за прелаз пешака.

Вода из водовода у Новом Пазару је бактериолошки исправна, али се на становништво апелује да је не пије јер је замућена услед велике количине падавина.

У том крају на снази је црвени метеоаларм.

У крушевачком крају ноћас је пало нових 18 литара кише по метру квадратном, али то није пореметило водостај река. Од синоћ је ситуација стабилизована.

Рибарска река, која се јуче излила у приобаље, угрозила је три домаћинства и локални пут, вратила се у корито, као и Расина и Западна Морава, која бележи благи пораст.

Путним правцима ка Копаонику од Бруса, а и од Јошаничке Бање, на којима је јуче било више мањих одрона, возила саобраћају без проблема.

Иначе, за 48 сати у том делу Србије пао је 71 литар кише по квадратном метру. 

Због пораста реке Топлице, у Прокупљу је на снази ванредна ситуација.

Штаб за ванредне ситуација општине Параћин, због најављених обилних падавина, наложио је од синоћ па до 10. новембра приправност јавних комуналних предузећа, дежурства комуналних инспектора и полиције на том подручју.

Према извештају РХМЗ, Црница и Ресава су "у умереном и већем порасту са достизањем границе редовне одбране од поплава". Велика Морава кроз Поморавље је "у већем порасту".

У своја корита вратиле су се Расина, Западна Морава и Рибарска река, која се јуче ујутро излила.

Река Ибар је, услед великих падавина, изашла из корита од Рашке према Краљеву због чега су поплављени спортски терени на обали те реке у Краљеву, а због одрона на Ибарској магистрали у месту Жарче код Ушћа, обустављен је саобраћај једном траком, речено је агенцији Бета.

„Због синоћњих обилних падавина у сливу Лима током ноћи је био забележен пораст нивоа те реке, а најкритичније је било у Бродареву и пријепољским насељима Залуг и Ивање“, каже начелник Штаба за ванредне ситуације у тој општини Горан Посркача.

На подручју Врања, због јаких падавина вода је ушла у подрумске просторије и гараже око 50 домаћинстава, изјавио је помоћник градоначелника Врања Александар Стојковић.

Према подацима Метеоролошке станице, у Врању је јуче пало 69,5 литара кише по метру квадратном, а данас до 13.00 сати још 16 литара.

Он каже да је у Бродареву поплављено 10 домаћинстава, а у Залугу око 30, међутим, према његовим речима, није било озбиљније штете.

Најмање 15 кућа, као и стотине дворишта и подрума поплављено је у Лесковцу и околини где се излила Јужна Морава, а киша је после два дана престала поподне.

"Јужна Морава се излила на регионалном путу код Грделице и поплавила коловоз. За сада ситуација није алармантна, али ће бити критично у наредних пет до шест сати", рекао је Бети већник града Лесковца Дејан Цакић.

Председник општине Бојник Небојша Ненадовић каже да су прокопани канали, па се вода висине од пола метра повукла.

"У селу Стибла поплављена су поља, а у самом Бојнику неколико кућа", каже Ненадовић. 

Најкртитичније је данас било у лесковачком насељу Кумалак, где је вода поплавила шест кућа.

Критично је било и у насељу Бобиште, које је Туловска река минулих година три пута плавила, а данас је вода, упркос испумпавању, ушла у двадесетак подрума и помоћних просторија.

Проблема има и у Власотинцу где је река Власина надошла и замутила се, те од синоћ нема воде за пиће јер је Фабрика воде узма из те реке.

У делу Власотинца канализација се излила у дворишта и на улице.

Након 24 сата интензивног падања, киша на Косову и Метохији је престала. Најугроженија су подручја у Ђаковици, Подујеву, Пећи. У централном делу Косова критично је у селима општине Грачаница. Вода је поплавила више домаћинстава и ушла у домове.

Изливањем потока вода је допрла до дворишта и кренула у објекте. У школи у Лапљем Селу код Грачанице прекинута је настава.

У Преоцу вода је прекрила главни сеоски пут. Испод надвожњака се пролази на ризик. Поједина насеља су одсечена једна од других.

У јужним и југоисточним крајевима земље се током ноћи и данас пре подне очекује око 30 милиметара нових падавина, упозорава Републички хидрометеоролошки завод. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи