Повлачи се вода у Тутину, ванредна ситуација у Прокупљу

Водостај река у Тутину, Сјеници и Новом Пазару стагнира. Четрнаест особа евакуисано је због изливања реке Видрењак. Река Вапа поплавила је десетак домаћинстава и помоћних објеката у општини Сјеница. Због падавина, излила се Рибарска река у горњем току и угрозила три домаћинства и локални пут код Крушевца. Одрони на Копаонику, отежан саобраћај из правца Јошаничке Бање и из правца Бруса. Ванредна ситуација у Прокупљу због изливања Топлице. Предраг Марић: Ситуација у Србији, упркос падавинама, потпуно под контролом.

У току послеподневних сати дошло је до стагнирања и повлачења воде у речном кориту у Тутину. За сада је у тој општини стање стабилно, док је након обилних падавина дошло до значајног повећања водостаја на територији општине Пријепоље, а одређени делови Сјенице су и даље под водом.

Током јутра су у општини Тутин биле угрожене две школе и обданиште, а вода је продрла и у више од петнаест кућа у насељу Раково Поље.

У прекиду је и путни правац Тутин – Мехов Крш. Вода на појединим местима пута достиже дубину од једног метра. На делу Пештерске висоравни нема струје.

Рахман Цекић из Штаба за ванредне ситуације општине Тутин рекао је да се ниво воде повлачи. "Не смемо се опустити. Штаб је у непрекидном заседању", каже Цекић. 

Председник општине Тутин Шемсудин Кучевић рекао је да велики број школа на Пештерској висоравни није у функцији, као и у граду. "Остала ситуација је потпуно безбедна. На седници Штаба правимо план шта треба да урадимо у наредна два сата да бисмо спремни дочекали ситуацију предвече", каже Кучевић.

Екипе јавних предузећа "Нови Пазар пут" и "Градац", и велики број грађана, сада су на терену и у току је санација.

Река Вапа поплавила је десетак домаћинстава и помоћних објеката у општини Сјеници. Најтеже је у месним заједницама Центар и Букреш. Током ноћи је на подручју Сјенице пало 50 литара кише по квадратном метру.

У протекла 24 сата је на територији Крушевца, према подацима метеоролошке станице, пало 52,5 литара кише. Због великих падавина је дошло до изливања Рибарске реке у горњем току, која је угрозила три домаћинства и локални пут код Каоника и Великог Шиљеговца.

Западна Морава не бележи већи пораст водостаја, али се код Јасике делимично излила. Мањих изливања има и у приобаљу Расине.

Током протекла 24 сата на Копаонику је пало 67,5 литара кише по квадратном метру, што је проузроковало бројне одроне, па се саобраћај одвија отежано и из правца Јошаничке Бање и из правца Бруса.

На деоници од Брзећа до врха планине радници "Крушевац пута" раде на уклањању двадесетак одрона, а због изливања реке Грашевке, возила у Радманову и Влајковцима саобраћају једном коловозном траком.

Због јаке кише која од синоћ пада на подручју Топличког округа, формирали су се и излили бујични потоци, који су поплавили неке сеоске путеве.

Због повећања нивоа водостаја и опасности од изливања реке Топлице Општински штаб за ванредне ситуације прогласио је ванредну ситуацију на територији општине Прокупље.

Ниво реке Топлице у последња 24 часа порастао је за више од два метра и досегао границу ванредне одбране од поплава.

Како је РТС-у потврђено у Сектору за ванредне ситуације у Прокупљу, изливање је забележено у прокупачким селима Доњој Трнави, Поточићу и Гојиновцу, у неколико села житораћке општине и Луковској бањи.

Заменик градоначелника Врања Игор Андонов изјавио је да, и поред велике количине кише која је пала током ноћи и јутра у Врању и околним селима, ситуација није алармантна, али да је било изливања мањих река у Врањској Бањи и околним селима. 

Марић: Ситуација под контролом

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић изјавио је да је ситуација у Србији, упркос падавинама, потпуно под контролом, а да су екипе Сектора још од понедељка на терену због најављених нових падавина.

"Одмах након најаве Републичког хидрометеоролошког завода, још у недељу 6. новембра, упућено је упозорење свим општинским и градским штабовима за ванредне ситуације у Републици Србији о стању потпуне приправности због најављених падавина", нагласио је Марић.

Највеће падавине су, како је рекао, забележене у Новом Пазару, Сјеници и Тутину, где је евакуисано 12 особа. Марић је прецизирао да је углавном реч о бујичним водотоковима и поплављеној путној инфраструктури, тако да су у пар наврата људи извлачени из возила и евакуисани.

"Тамо је ситуација сада стабилна, падавине су престале, иде у правцу смиривања", указао је Марић и додао да спорадичних проблема од тих бујичних водотокова има на територији Прокупља, Куршумлије и Лесковца, као и да су екипе Сектора на терену и помажу грађанима на пумпању воде.

Начелник Сектора за ванредне ситуације је поручио да је ситуација у овом моменту потпуно под контролом.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић позвала је сва предузећа и агенције из свог ресора да буду у приправности.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара