Школа у којој се часови одржавају у пећини

Поред учионица и табли, једна београдска основна школа има слану пећину и интерактивни зид. Не без разлога. Похађају је деца са сметњама у развоју – од блажих облика до аутизма и Дауновог синдрома. Њима је 45 минута школског часа предуго, па се део часа премешта у просторије које изгледају као играонице.

Кроз капију ове школе сваки ђак жели да уђе, јер се у њој не уче само српски и математика. Ученици земунске школе "Сава Јовановић Сирогојно" уче нешто што им је потребније, како да се крећу, реагују, осећају и говоре.

"Овде имамо различите елементе који нам омогућавају да им помогнемо да се пронађу, како би касније у даљем животу могли лакше да се сналазе", каже помоћница директора Татјана Илић.

За то што у школи готово да нема изостанака заслужна је друга соба, тачније слана пећина. У њој, играјући се, деца остају здрава. Потпуно је обложена морском сољу, а опуштају их музички и светлосни ефекти.

"Слана терапија помаже код респираторних обољења и најчешће је пулмолози препоручују код обољења горњих и доњих респираторних, јако је добра код кожних болести, смањује и алергијске реакције. Користи се у континуитету, а десет дана узастопно замењује месец дана боравка на мору", објашњава медицинска сестра Слађана Димитријевић.

Ми смо се уверили да овде постају и креативнији.

Како се осећају, нису умели да опишу. А они који их боље познају кажу да одавде тешко одлазе кући.

"Она се играју, веселе се, срећна су и понекад и тешко одлазе кући", каже Салим Горанац, директор ОШ "Сава Јовановић Сирогојно".

Осим унутрашњости школе, и двориште је потпуно прилагођено потребама детета. Овде се налази све што би родитељ пожелео за своје дете – место за игру, релаксацију, зимзелено дрвеће, па чак и ароматично биље.

Називају га и исцелитељским вртом, јер за ову децу можда је најважнији додир са природом. Од недавно, тај додир упознају и у школи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво