РСЗ: Опасност од земљотреса у Србији није већа него што је била

После недавних земљотреса у Италији, а нешто блажих и у Албанији и БиХ, јавност страхује од могућности да се и Србија нађе на линији сеизмичких активности, а из Републичког сеизмолошког завода поручују да разлози за бригу нису ништа већи него што су били пре тих потреса.

Како је објаснио заменик директора Републичког сеизмолошког завода Бранко Драгичевић, довођење у везу потреса у Италији са земљотресима у Албанији и БиХ није без основа у геолошком смислу, јер, каже, и Балканско и Апенинско полуострво припадају "евроазијској мегаплочи", која је под притиском, због померања "афричке мегаплоче".

То, каже Драгичевић, ипак не значи да ће се земљотреси јаки као у Италији десити и у Србији.

"Геолошка интерактивност постоји, сви ти процеси су започети пре 20 милиона година и то то се не може негирати, али се геодинамичност не може у овом тренутку повезати", рекао је српски сеизмолог и додао да се прецизнија сазнања о овим процесима могу очекивати тек након детаљних изучавања онога што се збива "у дубини" планете.

На Апенинима је од првог земљотреса, 24. августа, који је однео око 300 живота, веома изражена сеизмичка активност, па не изненађује велики број накнадних удара, од којих више од 50 са магнитудама већим од четири степена.

Серија накнадних удара ће тамо потрајати неколико месеци, можда и до годину дана, каже Драгичевић и подсећа на земљотрес на Копаонику 1980. године, када је серија накнадних удара, око 5.000 мањих потреса, трајала неколико година.

"Кад год се догоди потрес попут овог у Италији, у окружењу се догоди земљотрес који може да наведе на размишљање да ли се могу очекивати неке реакције и на нашим просторима, што је вероватно производ страха, јер људи желе да им све буде јасно и да све имају под контролом", каже Драгичевић.

Тешко је, међутим, сада наговестити какав ће сценарио да буде у наредним данима, али сеизмичност на просторима наше земље је и даље онаква каква је била у прошлости.

Зато би, каже, у оваквим приликама требало подсетити на то да живимо на трусном подручју, да се неће десити земљотреси као у Италији, али да се у зависности од тога где се они дешавају, у урбаној или руралној средини, могу очекивати штете сличне онима у Краљеву 2010. године.

"У Србији има опасности од земљотреса, али је она иста као што је била пре земљотреса у Италији", подвлачи Драгичевић.

Према његовим речима, сеизмичка опасност је присутна, али сама по себи није
разлог за страх, већ опомена да се заштитимо од штетног дејства земљотреса и да предузмемо мере да њихови негативни ефекти буду што мањи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво