Добровољни војни рок продужен на шест месеци

Од децембра ове године добровољни војни рок ће уместо три месеца трајати пола године, а у децембру ће на служење војног рока бити упућено 550 војника. Из министарства одбране најављују да ће почетком новембра запослити 300 професионалних војника, а наредне године још 1.500, и то из редова оних који су добровољно одслужили војни рок.

Бојан Пешић и Славиша Ристић одлучили су се за Специјалну бригаду. Прошли су строгу селекцију, здравствени преглед, психолошко тестирање и били су међу најбољима током обуке.

"На почетку сам прошао лидерски курс који траје два месеца и подофицирски курс који траје још пет месеци. Мора да постоји љубав према овом позиву, без тога не може. Вероватно бих био задовољнији да је плата, већа али може да се функционише и са овом платом", каже водник Славиша Ристић.

"Да кажем да је мало тешко зато што смо одвојени од породице. Даље, постоје каријерна усавршавања уз обуку која тече у континуитету и која је интензивна и интересантна, постоје разни видови и облици усавршавања и то је оно што нас младе воднике вуче даље да напредујемо", истиче водник Бојан Пешић.

На служењу војног рока тренутно је више од 400 војника. Већина оних који се пријаве за добровољно служење војног рока желе да се након тога запосле као професионални војници. Међу њима је 15 одсто жена.

"Важно је напоменути да је избор већ направљен. То смо урадили од претходних генерација момака и девојака који су се пријавили на добробољно служење војног рока, на основу препоруке командира, контактирали смо их и непосредни пријем би требало да почне", каже Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране.

Војни рок од шест месеци чине три месеца основне и специјалистичке обуке, а потом ће војници служити у јединицама где ће преузети и део дужности професионалних војника.

"Професионални војници ће се сада више бавити увежбавањем стечених знања, вештина, обуком, и на тај начин шестомесечним служењем војног рока унапредићемо оперативне и функционлане способности Војске Србије", поручује Кривокапић.

Просечна плата професионалних војника је око 30.000 динара без накнаде за дежурство. Војници на добровољном служењу у прва три месеца добијаће 10.000 динара, а сваки следећи месец по 5.000 динара више.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво