Ђуровић: Задржавање миграната у Србији дуже него пре

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић каже за РТС да је додатна помоћ Европске уније за збрињавање миграната од шест милиона евра мала и да се у Србији тренутно налази њих 6.000. Напомиње да се однос грађана према мигрантима није драстично променио, али да све више верују да се сада ради о економским мигрантима.

Радош Ђуровић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је нова ограда коју Мађарска гради на мађарско-српској граници знак да људи и даље пролазе кроз ограде.

"Са новим оградама повећава се агонија људи који се налазе у нашој земљи. Оно што је сигурно, то продужава боравак миграната у Србији и чини га неизвеснијим", објашњава Ђуровић.

Напомиње да се мигранти у Србији задржавају у просеку од четири до шест недеља и да их сада има 6.000.

"То је много више него раније и многи од њих не успеју из првог покушаја да пређу границу", каже Радош Ђуровић.

Истиче да није чуо да је неко од миграната икада напао припаднике војске или полиције.

"Када се говори о насиљу мислим да се мисли на кријумчаре. Мигранти се плаше и беже", каже Ђуровић.

Додаје да се однос грађана према мигрантима није драстично променио.

"Међутим, грађани верују да се сада све више ради о економским мигрантима. Имамо око 30 одсто деце. У Авганистану на пример владају талибани тако да не можете да тврдите да су то економски мигранти", напомиње Ђуровић.

Каже да је додатна помоћ Европске уније од шест милиона евра мала.

"То је јако мало, а имате потребе смештаја, треба да обезбедите топлу воду, одећу, храну. Неопходно је да обезбедите кров над главом овим људима. Ни у интересу грађана, ни локалних самоуправа, а ни миграната није да ти људи буду на улицама, а центри су пуни", објашњава Ђуровић.

Каже да евентуални долазак избеглица из Мосула зависи од политичке воље Турске и њеног договора са ЕУ, али да лично не очекује велики број избеглица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво