Градоначелник Љубљане: Фасцинира ме "Београд на води"

Зоран Јанковић градоначелник Љубљане изјавио је да је фасциниран пројектом Београд на води и да се радује што ће током посете Београду данас моћи да види како напредују радови.

Зоран Јанковић је у изјави за Танјуг изразио велико задовољство због сарадње два града и навео да је поносан што је Љубљана други град са којим је Београд побратимљен после Чикага.

Европска комисија за заштиту животне средине прогласила је главни град Словеније за зелену престоницу Европе за 2016. годину. Том титулом се награђују напори и посвећеност градова за унапредхење урбане средине и подизање свести о нужности да се предузму мере за промену климе на нивоу града.

За градоначелника Љубљане то је највиша награда коју град може да добије због чега не крије задовољство наводећи да је поносан, како на своје сараднике, тако и на суграђане.

"Ако ова планета мисли да преживи, онда ће морати сви градови на свету да прихвате правила Зелене престонице тако да сачувамо планету од климатских промена", рекао је Јанковић.

Љубљана је овом титулом, како каже, постала град препознатљив у овом делу Европе.

"Европска комисија кад нас је изабрала рекла је да смо дали највише промена у најкраћем времену у правом смеру и да морамо ту добру праксу делити са другим градовима", навео је Јанковић.

На питање да ли ће то искуство пренети челницима српске престонице, Јанковић одговара потврдно и каже да је у контакту са градоначелником Београда Синошом Малим.

"Ми смо на сваки начин спремни, али питање шта ко од тога узима. Свако мора да нађе свој пут, али тих правила се морамо држати ако желимо да планета опстане", рекао је Јанковић.

Кључ за успех једног града за градоначелника Љубљане налази се у заједничком ангажману градских власти и грађана.

О својим искуствима на челу Љубљане, Јанковић је причао студентима на Факултету политичких наука на трибини "Љубљана - пут до зеленог града Европе".

"Кад сам пре десет година победио на првим изборима ништа нисам знао о политици града. Отворили смо канцеларију, питали људе шта им треба и кад смо то сазнали направили смо програм", рекао је Јенковић.

Према његовим речима, визија, стратегија, циљеви - три су кључне речи за успех.

"У принципу треба питати грађане да ли им квалитет живота расте или не. И то је кључно питање", закључио је Јанковић, који је четири пута биран за градоначелника Љубљане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво