Од глади свакога дана умре 20.000 људи у свету

Готово пет милијарди долара свакодневно се троши на наоружање и у друге војне сврхе, док свакога дана у свету од глади умре 20.000 људи, међу којима је највише деце од једне до пет година, што је морално неприхватљиво, изјавио је председник Савета Европског центра за мир и бивши генерални директор Унеска Федерико Мајор.

"У овом тренутку, суочавамо се са глобалним изазовима, проблем са којим морамо да се суочимо је да не постоје глобалне институције", рекао је Мајор на Међународној конференцији Европског центра за мир "Будућност света између глобализације и регионализације" која је одржана у Београду.

"А шта смо урадили у погледу тих институција? Током осамдесетих, Реган у САД, Маргарет Тачер у Великој Британији, тада су одлучили да систем УН може да буде маргинализован и замењен плутократским групама. Не постоје демократске групе, постоје најбогатије земље света које чине плутократске групе и ту су Г6, Г7, након тога Г8, па Г20", каже Мајор.

Додао је да не зна како и зашто је то прихваћено, нарочито од стране европских земаља, да шест, седам, осам, 20 земаља, имају у својим рукама 196 земаља.

Мајор је додао да је глобализација с једне стране допринела научном и технолошком напретку човечанства, али је са друге стране изазвала ефекте супротне очекиваним – неолиберализам је преузео доминацију, сарадња је замењена експлоатацијом, повећао се јаз између богатих и сиромашних.

"Демократски принципи" се покоравају тржишним законима. Свега један одсто светске популације има богатство као 82 одсто других, односно 200 најбогатијих људи у свету сада је богато као укупно 2,2 милијарде људи", рекао је Мајор.

Специјални координатор Пакта за стабилност Југоисточне Европе Ерхард Бусек рекао је да се "стварају многи ентитети - Г-7, Г-8, Г-20", те да могу да се користе било какве бројке, али да је битан резултат.

"Али који резултат они имају? У стварности политика мора да има резултате. Уколико гледамо проблем Крима, Грчке, Савет Европе није то успео да реши. Под швајцарским председавањем то је можда дошло као тема, али није се много урадило", рекао је Бусек.

Кључне теме дводневне Конференције "Будућност света између глобализације и регионализације" су и појава новог хладног рата, заоштравање односа Русије и САД, мигрантска криза, неповољан развој догађаја на Балкану и тешкоће са којима се суочава ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи