Шта нам откривају табле на градилиштима?

У Србији, инвеститори за 28 дана добијају електронску грађевинску дозволу. Само у Београду тренутно се зида на 489 локација. Али често се крше правила. Тако и правилник по којем свако градилиште мора да буде обележено таблом. Екипа РТС-а обишла је нека градилишта да провери да ли се поштују прописи о обележавању градилишта и рокови градње.

На Врачару ваљевски инвеститор "Греда" гради стамбени објекат од 1.400 квадратних метара. Кажу, за заузеће улице платили су накнаду, а грађевинска табла је на месту прописаном грађевинским правилником.

"У једној трећини мора имати три-де приказ тог објекта који се гради, као и да садржи све податке о објекту, о главном извођачу, о пројектантима, о инвеститору, о катастарској парцели на којој се гради", објашњава архитекта Бранка Бошњак.

На градилишту које је обишла екипа РТС-а има табла, али инвеститор није започео зидање.

"Инвеститори који не поштују оно што им пише на таблама где граде апсолутно морају да сносе новчане казне", каже проф. Ева Ваниста Лазаревић са Архитектонског факултета.

Стручњаци тврде да је Закон о планирању добар, али да се у пракси све мање поштује. Непостојање градилишне табле је лоша препорука и за купце станова. Она би, наиме, требало да буде лична карта инвеститора, и гаранција да се гради легално.

"Ако нема табле на градилишту, по закону од новембра 2015, сматра се да је градилиште дивље и то је сада кривично дело. Значи, инспекцијски органи морају да делују – такви објекти морају да се сруше а инвеститор да одговара по закону који сада важи", указује грађевински консултант Горан Родић.

Из Секретаријата за инспекцијске послове, уместо саговорника добили смо писани одговор:

"Закон о планирању прописује да, ако грађевински инспектор утврди да објекат за који је издата грађевинска дозвола после доношења Закона о планирању 2011. није завршен у року, наредиће инвеститору да, у року који не може да буде краћи од 30 нити дужи од 90 дана, изгради објекат. Ако инвеститор не заврши објекат у том року, поднеће пријаву за привредни преступ."

Нема прецизних података о томе колико је незавршених градилишта и колико њих нема таблу.

"Свако градилиште у граду има надлежног грађевинског инспектора који би требало да установи да ли је истекао рок грађевинске дозволе. Ако нема таблу, могуће је казнити привредно друштво казном од милион и по до три милиона динара, а физичко лице од 100.000 до 150.000 динара", истиче начелник Републичке грађевинске инспекције Зоран Ђелов.

Градилишта би морала да буду ограђена и чврстом оградом. Ако не могу у потпуности да се ограде, морају стално да имају чувара. Нажалост, велики број инвеститора и извођача радова не придржава се прописа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво