Мере безбедности, радници цену плаћају животом

У Србији је прошле године на радном месту живот изгубило 39 радника, а за првих 10 месеци ове године њих 40. Најчешћи узрок оваквих несрећа је то што се радници или послодавци не придржавају прописаних мера безбедности. Зато су синдикати и послодавци организовали бројне обуке за безбедан рад.

Синдикати су преузели свој део одговорности о подизању свести о безбедном и здравом раду. Последње две године више од 2.000 активиста два репрезентативна синдиката прошло је обуке како би у својим фирмама били чланови Одбора за безбедност и здравље на раду и указали на све опасности којима су радници изложени.

"Статистика говори да тамо где послодавци не омогућавају радницима да формирају одборе за безбедности здравље на раду, да се ту дешавају велике катастрофалне несреће, које се најчешће завршавају смртним исходом", указује Душко Вуковић из Самосталног синдиката Србије.

Одбори за безбедност су добра идеја у великим фирмама, али у предузећима са неколико запослених боље решење је квалитетна обука, сматрају послодавци.

"Радници који се примају на одређена радна места са већим ризиком пре тога треба да добију довољно добру едукацију. Најчешће се повреде на раду дешавају код оних неквалификованих радника, оних који дођу да раде нешто а нису довољно научени како то да раде", истиче председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.

Хиљаду тешких повреда и око 25.000 лакших повреда, забележених ове године у Србији, представљају велики губитак за друштво. Повреде доводе до смањења радне способности, смањује се и продуктивност, а повећавају трошкови производње и здравствене заштите. По закону најодговорнији су послодавци.

"Управо су послодавци ти који морају обезбедити радницима много боље услове за рад. Комплетну хигијенско-техничку заштиту, самим тим то је добро и за послодавца и за читаву државу", напомиње државни секретар у Министарству рада Негован Станковић.

У Европској агенцији за безбедност и здравље на раду кажу да се заједничким радом Владе, синдиката и послодаваца на спровођењу стратегија за здрав и безбедан рад ситуација у региону поправља.

"Србија ради на доношењу закона, али ради и на томе да омогући добру инспекцијску контролу која би обезбедила примену закона, а ради и на информисању, тако да радници и управа знају своје обавезе и шта све морају да ураде, да би имали смањење бројних несрећа на раду", истиче Тим Трегенца из Европске агенције за безбедност и здравље на раду.

Стручњаци истичу да је најбитније подизање свести и запослених и послодаваца о значају безбедности на раду. Не може се очекивати да инспектор рада, који у просеку покрива око 1.400 предузећа, обиђе све фирме и укаже на неправилности које могу довести до повреда или обољења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи