Фонд за ПИО: Нетачне тврдње омбудсмана

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање одбацио је тврдње омбудсмана да, приликом одлучивања о праву на пензију, грађанима дуговања утврђује и наплаћује мимо прописаних законских услова.

"Нетачно је да Републички фонд за ПИО утврђује и наплаћује дуговања у супротности са важећим прописима. Дуговања по основу доприноса која Републички фонд за ПИО утврђује никада нису супротна уверењу која издаје Пореска управа", истиче се у саопштењу Фонда.

Заштитник грађана Саша Јанковић је раније данас саопштио да је утврдио да Фонд за ПИО, приликом одлучивања о захтевима грађана за остваривање права на пензију, осигураницима утврђује и наплаћује дуговања мимо прописаних законских услова и насупрот уверењу које је издала Пореска управа као надлежни орган.

Из Фонда указују да постоје случајеви, из категорије осигураника самосталних делатности и пољопривредника, који приликом подношења захтева за пензију немају утврђену обавезу плаћања доприноса од стране Пореске управе.

Тада, на основу Закона о пензијском и инвалидском осигурању, Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање и Одлуке о утврђивању својства осигураника и обавези плаћања доприноса за пензијско и инвалидско осигурање („Службени гласник РС бр. 43/11), која се везује за члан 63 Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, а на коју је сагласност дала Влада – Фонд утврђује обавезу.

"О овоме постоји Протокол између Пореске управе и Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, који је сачињен у складу са прописима за чију примену су надлежни Фонд и Пореска управа", напомиње се у саопштењу Републичког фонда за ПИО.

У Протоколу се, као и у Инструкцији Пореске управе, прецизира у којим случајевима Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, а у којим Пореска управак, утврђује обавезу доприноса, те је апсолутно немогуће да Фонд утврди обавезу која је супротна уверењу Пореске управе, а није могуће ни да за исти период обе институције утврде обавезу, додаје се у саопштењу.

Овај начин ради примењује се још од 1998. године и ни у једном судском поступку није оспорен, истичу у Фонду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи