Подела имовине бивше СФРЈ, скупо одржавање

Бивше чланице СФРЈ договориле су се о продаји пет дипломатских представништава. Србији припада 40 одсто вредности имовине. За тих пет објеката плаћамо више од 600.000 долара годишње само на одржавање, каже Вељко Одаловић.

После 15 година од потписивања споразума о подели имовине бивше СФРЈ, оставинска расправа је и даље актуелна. Оно што нису могле да поделе, државе бивше чланице одлучиле су да продају. На међународни тендер иде неколико објеката, договорено је на последњем састанку мешовитог комитета у Љубљани. Следећи састанак, како РТС сазнаје, заказан је за април и биће одржан у Београду.

Најзаинтересованија за поделу имовине бивше СФРЈ управо је Србија, јер до коначне расподеле и примопредаје има обавезу да чува и одржава дипломатско-конзуларна представништва, а то кошта. Од 123 некретнине, у процесу сукцесије до сада су подељена 72 објекта, остао је још 51.

"У овом тренутку од тог 51 објекта, што по Анкесу Б вреди 110 милиона долара, 43 милиона припада Србији. Такође смо успели да наметнемо потребу да се рашчисти статус објеката у Москви, Њу Делхију и Адис Абеби", каже Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова.

Пет бивших чланица СФРЈ договориле су се да прикупе понуде за дипломатско-конзуларна представништа у Бону, Берну, Токију и Њујорку, укључујући и шестособан стан на Менхетну, који Србију кошта 15.000 долара месечно.

Нашој земљи од продаје тих некретнина припада 39,5 одсто добијеног новца, а када дође до продаје, у Љубљани је договорено да се прво Србији исплати два милиона и деветсто хиљада долара, које је уложила чувајући резиденцију у Њујорку од 1992. године.

"За тих свих пет објеката плаћамо негде преко 600.000 годишњих трошкова само на одржавање. Та одлука о заједничкој продаји је сада стављена практично још у Скопљу, а после састанка у Љубљани имамо практично методологију", каже Одаловић.

Стручњаци кажу да су дипломатске мреже скупе. Напомињу и да су многе државе нашле јефтинији начин. Рецимо, дипломатске мисије више држава закупљују заједнички простор и деле трошкове.

"Начин јесте да се те резиденцијалне бриљантне зграде у којима су некада биле амбасаде ипак сада замењују пословним простором, који је повољнији за издржавање и који је у многим случајевима функционалнији", каже Весна Кнежевић Предић са Факултета политичких наука.

У пракси су познати примери нерезиденцијалне дипломатије, када шеф мисије из резиденције у једној држави своју државу заступа у више, по правилу, суседних држава.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво