Истиче рок за легализацију оружја

Грађани до 1. новембра могу, без кривичне одговорности и доказивања порекла, да предају наоружање полицији или да га, уколико закон то дозвољава, легализују. За претходна четири месеца предато је око 36.000 комада муниције и око 600 комада оружја.

Пракса показује да су легализација и предаја најефикаснија мера смањења количине оружја у илегелном поседу. У МУП-у су задовољни досадашњим резултатима легализације.

"Преко сто комада аутоматског оружја и негде око 250 комада минско-експлозивних средстава и бомби. МУП је задовољан и са једном бомбом коју склонимо са улица наше земље јер фактички тиме спречавамо угрожавање барем једног живота, ако не и више", каже Миљко Симовић из Министарства унутрашњих послова.

Могло је и више, сматрају познаваоци. Ове године, подсећају, није постојала кампања за разлику од претходне, када је током легализације предато седам и по хиљада комада оружја.

"Потребна је сензитивизација грађанства, потребне су дугорочне акције, дугорочна амнестија, објаснити грађанима зашто је битно да предају оружје и да неће сносити никакве последице кроз те амнестије", истиче Моника Лајхнер из Центра за контролу малокалибарског и лаког наоружања.

Кад их више не желе, а не знају где ће с њим, појединцима падне на памет да бомбе одложе у контејнер, у парк или на неко напуштено складиште. Да се то не би понављало, надлежни апелују на грађане да се обрате најближој полицијској станици која ће послати полицајце по то оружје. Онима који и после 1. новембра буду имали илегално наоружање, прети и до 10 година затвора.

"За јавност је битно да кажемо да је МУП покренуо иницијативу код министра правде за повећање тих казни па ће бити максимална казна од 12 до 15 година, а и одузимаћемо новчана средства остварена прометом илегалног оружја", објашњава Миљко Симовић из Министарства унутрашњих послова.

У МУП-у кажу да ће одузето и предато оружје убудуће бити складиштено у једном магацину. Део исправног наоружања полиција ће задржати за себе, а део ће бити уништен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи