Омбудсман: Сви притворени у ЦГ негирају разлог за хапшење

Од 14 притворених чланова недавно приведене групе грађана Србије у Црној Гори, 13 није имало никакву примедбу на професионалност полиције, један је имао примедбе на грубост током хапшења, али не и касније, а сви оспоравају разлог за хапшење, саопштио је Заштитник грађана Саша Јанковић.

Навео је да га је црногорски омбудсман Шућко Баковић обавестио да је контролисао законитост поступања према недавно ухапшеној групи грађана Србије у Црној Гори и да од 14 лица која су задржана, 13 није имало никакву примедбу на професионалност полиције током хапшења и полицијског задржавања, док је један имао примедбе на грубост током самог хапшења, али не и касније.

Контролни тим црногорског омбудсмана посетио је српске држављане у просторијама полиције дан након хапшења.

Примедбе једног лица на прекомерну употребу силе приликом лишавања слободе црногорски омбудсман даље испитује, а остали нису имали замерке на поступање службених лица, стоји у саопштењу.

Сви они оспоравају разлог за хапшење, али су ухапшени по налогу надлежног тужиоца, а црногорски омбудсман, као и српски, не контролише рад тужилаштва. Баковић је Јанковићу пренео да ће наставити да прати поштовање права ухапшених грађана Србије, наведено је у саопштењу.

Омбудсмани Србије и Црне Горе редовно сарађују у контроли поштовања права грађана две државе.

Двадесет држављана Републике Србије лишени су слободе 15. октобра у Црној Гори због сумње да су планирали напад на државне институције Црне Горе током изборне ноћи, од којих је шест убрзо пуштено, док су остали и даље лишени слободе, подсећа се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво